tunatun adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ortada şişlenen çocuklar var isteyen istediği yeerine ritüel yapıp istediğini sokabilir ama çocuklarını karıştırmamalı
Tam da buna dikkat çektim hocam.
İnsanlar dini konuları hiç bir şekilde sorgulamadan içselleştiriyorlar.
Kimse sünnet konusunda aynı duyarlılığı göstermiyor.
Ufacık bir çocuğun penisinden parça kesmenin yaratacağı travmayı kimse sorgulamıyor.
Ama kendine ait olmayan bir dini ritüel çocuk bedeninde uygulanınca herkes çok hassaslaşıyor.
Birisi mahalledeki ateist arkadaşlarını evine çağırmak için günde 3 defa hoparlörden disko disko partizane çalsa herkes polise şikayet eder.
Ama günde 5 defa hoparlörden ezan okunmasını kimse garip karşılamıyor hatta bağımsızlığın sembolü sayıyor.

Benim burada dikkat çekmek istediğim şey, insanların içselleştirdikleri kültürün nasıl esiri oldukları.
Hepimiz çocuk yaşta sünnet olduk ve kimse dini ritüeline çocuğunu karıştırma demedi.
Mesela bir Rus arkadaşıma sizin orada kızlar evlenene kadar çok erkek arkadaş değiştiriyor bu ahlaklı değil demiştim.
O da bana siz müslümanlar da gidip amca hala dayı teyze kızıyla evleniyorsunuz, insan kardeşine o gözel bakar mı, evlenir mi bu ahlaklı mı demişti.
Yani aslında hepimiz içselleştirdiğimiz kültürel doğmaların esiriyiz.
Ve kendi kültürümüzü inancımızı masum tutarlı ahlaklı görüyoruz, başkalarının inancını kültürünü ahlaksız saldırgan sayabiliyoruz.