Suçun bireysel olduğunu hala kavrayamamış milyonlarca insan var. Aynı milyonlarca insan ayrılıkçı milliyetçiliği ve ırkçılığı marifet zannediyor. Bu çerçevede duyguların düşüncelerin vicdan ve adalet anlayışının faşistçe olması çok normal.
Hayatım boyunca tanıdığım türk milliyetçilerinin yarısı ittihatçı ulusalcı, diğer yarısı ise ülkücü milliyetçiydi. Ama hemen hepsi de ahlaksızlık ırkçılık adaletsizlik ve faşizm konusunda birbiriyle yarışıyordu. Her iki kesim de birbirine ideolojik fark nedeniyle azılı düşman kesimler.
Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklenirse tüm düğmeler hatalı olur. Bazı gerçekleri çok geç farkettim ama daha en başından beri her türlü ırkçı milliyetçi kesimlerden uzak durarak doğru yaptığımı anlamış oldum.
Bunlar lafa gelince dünyayı kurtarır, ama icraatte kendi göZünü kurtarmak için her türlü manevi ve insani değeri pazara çıkarır satar. Sana bana milliyetçilik taslayanların çoğu üç-kağıtçılık ahlaksızlık yalan dolan mafya üzerinden kendine menfaat koparır.
Verdiğim örnekler benim hayat tecrübemden. Yine yaptığım yorumdan alınıp da kendi üzerinize alınmayın. Ama ülke ve toplum gerçeği de bu şekilde. Bir gün siz de bol bol kazık yiyince daha iyi anlarsınız.