Japonyada bu durum yok hocam. Matbaa sektöründe IT uzmanı olarak çalışıyorum. HEIDELBERG ve KOMORI / Roland baskı makinelerinin ustaları düzenli olarak japonyaya gidip geliyorlar. Japonyadan dışarı giden ürünler konusunda esnek olduğunu biliyorum yani. 2 ayda bir bu ziyaretler oluyor bize. Japonya bu durumda esnek.
Adamın bagajı xraydan geçiyor görünmeme olanağı varmı? Yok görünüyor alenen ama hiçbirzaman bir sorun yaşamadık. Düzenli cihaz getiriyor ustalar.
EDİT : Boşa zaman harcadığımı editini görünce anladım. Adamlar tenezül edip, taxfree evrağı bile almıyor. Taxfree bile yapmıyor!!!!
Nereden geldiğinin bir önemi yok, nereye geldiğin önemli. Japon gümrük idaresi ile ilgili bir durum yok ki! 5 değil de 50 telefon da alırsın.
Edit: Tenezzül edip taxfree almayacak kadar zenginse, o vergiyi Japonya'da değil de kendi ülkesinde ödesin. Evet gerçekten boşa zaman harcıyorsun, Japonya'da ödediğiniz vergiyi gözünüz görmüyor ama kendi ülkende kırk takla atıyorsun o vergiyi ödememek için.
Edit 2: Sen daha verginin nereye ödeneceğini bilmiyorsun "Japonlar esnek miş" konunun Japonlar ile ne alakası var, vergi ödemek zorunda olduğun gümrük Türkiye Cumhuriyeti devleti gümrüğü. Sen bu ürünleri Türk gümrüğünde beyan etmek zorundasın, Alman yada japon fark etmiyor nereden çıktığın. Tersini yap bakalım birde, al 5 telefon da git Japonya'ya. Bak bakalım ne kadar esnekler yada ne kadar esnetiyorlar, o zaman anlarsın.
Bak mesela bunu da esnetiyorlar, bu vatandaş da esnekliği yanlış anlamış.