Devlet tarafından lisanslı bir firmanın E-İMZA ve KEP adresi ana bayisiyim. Alt bayi verme hakkım vardır.
E-İmzanın artık ne olduğunu ve de KEP adresinin ne olduğunu bilmeyen yoktur diye tahmin ediyorum.
Bilmeyenler için kısaca özetlemek gerekirse ;
E-İMZA : TC numaranızla eşleştirilmiş USB şeklinde ,içinde SİM KARTI olan bir flash bellektir. Bu usb ile tüm uyap ve edevlet işlemlerinizi , belediye ve okul işlemlerinizi , kısacası resmi olan her ne var ise , bizzat şahsınızın gidip de resmi memurların gözü önünde imza atmanız gereken durumları ortadan kaldıran bir sistemdir.Yani bilgisayarınızda oturduğunuz yerden tüm resmi işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Örnek olarak : Su aboneliğinizi edevletten iptal ettiremezsiniz.İptal ettirmek için e-imza şarttır.Bunun gibi yüzlerce örnek.
Diğer taraftan başta trendyol olmak üzere pazaryerleri , mağaza sözleşmelerini eimza ile onaylatmak şartı koşuyor.yani TC kimliği taşıyan herkes eimza kullanmak zorunda kalabilir diye düşünebiliriz.
KEP ADRESİ : Kayıtlı elektronik Posta adresi olarak bilinir. Resmi kurumlar size fiziki olarak evrak göndermez ve bu size ait ve TC numaranız ile eşleştirilmiş posta adresine gönderirler ve postanın açılıp okunması ile belge size tebliğ edilmiş sayılır.
Örnek olarak , bir davanız var , normal olarak dava kağıtları size posta edilir 7-10 günde gelir , sonra teslim edildi diye postahane adliyeye teslim ettik diye 7 günde bilgi verir, sonra sisteme kayıt olur vs vs vs işlem uzadıkça uzar yani. Ama kep adresiniz varsa, ilgili tüm evraklar kep adresinize gönderilir , ve siz maili açınca aynı gün teslim edildi denir ve evrak işlemleriniz hızlanır , davanız daha kısa sürede sonuçlanır.
Diğer taraftan şimdi çok çalışanlı tüm şirketler , çalışanlarına KEP-İK denilen sistemle maaş bordlarını,izinlerini,uyarı ve ihtarnamelerini,ödeme vs vs tüm bilgilendirmeleri kep-ik adresine gönderir ve teslim edildi sayılır. Böylelikle hem kırtasiye masrafından kurtulmuş olur , hem işçi de tüm kayıtlarını tutmuş olur , hemde işçi haberim yoktu,bana teslim edilmedi,duymadım gibi bahaneler üretemez.
Özellikler ve örnekler say say bitmez....
KİMLER ALT BAYİMİZ OLABİLİR ? satılan ürün resmi ürün olduğu için : tekel ve tütün mamülleri satan işletmeler,kafe-restaurant,taksici,otopark,kıraathane vs vs sınıflı işletmeler KESİNLİKLE OLAMAZ. bunu devlet şart koşuyor.
Kimler olabilir : sigorta firmaları , kırtasiyeci , yazılım firmaları ,elektronikçi gibi işletmeler uygun olmaktadır. Ancak bu işletmelerin minumum 1 yıl aktif çalışıyor olması , işletme sahibinin sabıka kaydının ol-maması gerekiyor.
NE SATACAKSINIZ ?
E-imzalar 1-2-3 yıllık olarak satılmaktadır.Genel olarak hep 1 yıllık satıldığından ağırlığımız 1 yıllık üzerindendir. 1 yıl sonra süresi dolan eimzaların tekrardan 1 yıl daha uzatma işlemi de yine aynı şekilde yapılıyor.
KEP adreslerinde de 1-2-3-4-5 yıllık olarak kep adresleri satılmaktadır. Yine aynı şekilde yenileme-uzatma işlemleri de yapılmaktadır.
Kep adreslerinde posta alma ve gönderme işlemleri Kontür usulü çalışmaktadır. hesapta kontör yok ise eposta gelmez-gitmez. bu yüzden kep adresi dışında kontör de satılmaktadır.
Kep adresinin haricen çok kişi çalışanlı firmalarına KEP-İK denilen (insan kaynakları için kep) aynı anda 50-5000 adet toplu kep adresleri de satılmaktadır.ancak henüz çok bilinmemektedir.
NASIL İLERLENİYOR ?
Ana bayii ben olduğum için ön başvurularınızı inceleyorum. Karşılıklı olarak şartlar yerine geliyorsa , devletin-bağlı olduğumuz firmanın sözleşmeleri imza ediliyor ve sabıka kaydı,lise diplaması vs vs gerekli evraklar ankaraya gönderiliyor ve onaya tabii tutuluyor.
Onay gelmesi ile alt bayi hesabınız açılıyor. Anında satış yapabilmeniz için minumum 20 adet e-imza ve minumum 10 adet kep adresi almanız gerekiyor.böylelikle alt bayiniz aktifleştiriliyor.
ALT BAYİİ OLDUM , SONRASI NEDİR ?
Alt bayimiz olmanız ile sizlere e-imza ve kep adresi satışı yapıp , müşteriye eimza ve kep adresinin tanımlanması için müşteriden alınacak imzalı evrakın sisteme yüklenmesi ve takibi için yönetim paneli tanımlanıyor.tüm satış ve takip işlemlerinizi buradan yapacaksınız.
Satış nasıl yapılır , kurallar ve şartlar nelerdir vs vs gibi işlemler için eğitim verilecek.
bayisi olduğumuz firmanın kuralları ve devletin kuralları çerçevesinde kendi adınıza web sitesi açabilir , sosyal medya paylaşımları yapabilir , işletmenize tabela asabilir , satış reklamları paylaşabileceksiniz. ve dahası...
ALT BAYİİ OLARAK NE KADAR KAZANACAĞIM ?
ÖRNEK OLARAK : şuan 1 yıllık e-imza 1500 TL ye satılmaktadır. buradaki 1500 TL müşterinin hemen alıp kullanacağı şekildedir. buradaki 1500 TL yi de siz müşterinize aynen yansıtıyorsunuz,karınız ise 300-400 arası değişiyor.yani 1 eimzadan 300-400 TL arası kazanıyorsunuz.bu kar ve satış fiyatları sürekli olarak değişmektedir.fiyatlar sabit değildir. neye zam gelirse buna da zam geliyor.
(internette farklı fiyatlar ve daha düşük fiyatlar göreceksinizdir.bu fiyatlar tak-kullan fiyatları olmayabilir. çünkü eimza kendi içinde usb bellek+sim kart+token+aktivasyon ücreti olarak 4 kademeden oluşur.)
KEP ADRESİ satışı ise şuan ortalama 1 yıl için 500 TL civarındadır. buradan da sizin karınız ortalama 100-150 tl arası değişmektedir. Siz yine müşteriye tarafımızdan verilen fiyata satıyorsunuz.
KAR MARJLARI ÇOK DÜŞÜ K , NEDEN BAYİİ OLMALIYIM ?
Belki çok düşük görebileceğiniz kar marjları hiç de küçümsenecek rakamlar değildir.Olurda küçük görürseniz bir de madolyonun öteki yüzüne bakın .Mesela işletmenize E-İMZA / KEP adresi bayisi yazdırdığınızda müşterilerinizin üzerindeki etkiyi düşünün. Bu tam bir kurumsallıktır çünkü resmi işlem olduğu için herkese verilmeyen bu bayilik ise siz aslında sınıf atlamış oluyorsunuz. Diğer yandan metro ve kentkartlar için dolum yapan büfe-tekel bayii gibi işletmeleri düşünün.onlar 100 tl lik doluma yaklaşık 1 tl kazanç elde ederler, yani 100 de 1 . ama onların hedefi 1 tl lik kazanç değildir. içeri giren müşterinin başkaca şeyleri alması , etrafta 10 tane aynı dükkan varken elkart dolum noktası olduğu için o dükkanı tercih etmesi gibi düşünün.
Haricen resmi bir işlem olduğu için sizi de işletmenizi de aşırı derecede kurumsal bir havaya sokacaktır. Bölge koruması da vardır. bir bölgede iki kişiye bayilik verilmez.
SONUÇ OLARAK ;
yukarıda kısaca açıkladığım konu size uyuyorsa kendinizi , işinizi belirten kısa bir yazı ile ön başvuru yapınız. Başvuru yapmadan önce yukarıyı okuduğunuzdan emin olun ve maalesef ki sabıka kaydı olmamalı.
İşletmedeki işletmeci adı ile başvuran aynı kişi olmalı.çalışan yada eş olayı maalesef geçersiz.
Her başvuran işletmeci KESİN kabul edilecektir diye bir düşünce aklınıza gelmesin , ben onaylarım ama genel merkez onaylayamayabilir. ama size uyuyorsa siz başvurun.