PAYTR ve biance için bir şey diyemem ama benim bildiğim piyasa da ismi bilenen sanal pos firması belli zamanlarda çalıştığı bankaya api ile istek atıyorlardı.
Bankaya ulaşan istek bir iki saat içerisinde işlenip müşterilere yansıyordu para.
PAYTR de de bu tarz bir şey olabilir. Çünkü paytr hesaba geçme saati hep aynı. Şu mantık da işleyebilir. 00.00'da paytr düşen hesap bir sonraki günde işleme alınıyor diye biliyorum ( yanlışta bilebilirim ) O saatten sonra istek atabilirler bankaya. Banka da sabah mesai saatinde o isteğe cevap verip 10.30 civarı gibi dağıtımı yapıyordur.
Tabi bu paytr için varsayım olarak konuşuyorum.
Sorunuza tam cevap veremem ama şöyle bir şey açıklayabilirim.
Örneğin bir değişen veri var. Bankamızda TL hesabımız 0 TL
Sürekli request atıp değişmiş mi acaba diye bakmak yerine SOCKET teknolojisi kullanılır.
Socket sürekli olarak belirttiğiniz yeri dinler ve en ufak değişimde size değişim olduğunu bildirir ve güncel veriyi verir.
Tıpkı günümüzdeki mesaj platformları gibi anlık işlem sağlar.
https://medium.com/@veysel.sebu.23/s...r-3a9af665f3e7
Socket konusunda herhangi bir şey demiyorum, fakat burada konu düzenli olarak kontrol etmekten ziyade aslında tam anlamıyla bir req-res olayı. Bankanın hesaptaki parayı sürekli olarak gözlemlemesi ya da payment gatewayın hesaptaki parayı sürekli olarak gözlemlesine gerek yok. Esasen işin basit senaryosu şu şekilde ;
-Kullanıcı payment gatewaye para çekmek için talep gönderir,
-Payment gateway kullanıcın hesabında çekilmek istenen tutarın olup olmadığını kontrol eder
-Payment gateway bankaya kullanıcı bilgilerini gönderir
-Banka payment gatewayın hesabındaki parayı kontrol eder
-Banka payment gatewayden aldığı isteğe yönelik ödemeyi gerçekleştirir
Ya da payment gateway belirli günlerde doğrulanmış müşterilerine hesabındaki tüm parayı gönderir bunun için de benzer biz süreç işler. Web socket kullanımı bu konuda gerek duyulmayan bir teknoloji.
Web socketi bizler kullanıyoruz(işletme sahipleri,developerlar vb), bizim kullanım senaryomuz da payment gateway ya da banka tarafında -hangi posa sahipseniz- ödemenin başarılı şekilde gerçekleştiğini anlık olarak takip edebilmek ve hızlı sonuçlar gösterebilmek ve anlık etkileşimlerde bulunabilmek için.
Teşekkürler cevaplar için. Aslında teknik tarafta ne yapılması gerektiğini biliyorum. Konuya teknik olarak sormamam gerekiyordu,sormak öğrenmek istedğim şey mantıken nasıl olacağı.
1. Banka hesabının sürekli olarak açık kalması gerekir. Ama böylr yapıldığı düşünmüyorum,çünkü sesion belli bir yerden sonra biter.
2. Mesela paparaya para yatırırken kullanıcı uid giriyor ve para böylece hesaba geçiyor. Bunun ilk kontrolünü nasıl sağlıyorlar ? Sesion yerine mutlaka bir api olmalı. Ancak bu apiyi banka mı sağlayacak yoksa birleşik ödeme merkezi gibi bir kurum mu ?
Kullanıcılardan üye olmadan açıklamalara yazdıkları işlem idleri ile transferin durumu takip edeceğim bir ödeme arayüzü yapmayı planlıyorum. Tıpkı mağazalardan kripto ile alışveriş yaparken olan mantık gibi. Bunun havale/eft versiyonu yapmak istiyorum.