Merhaba,
Önemli birkaç alan adım gen.tr uzantıda bulunuyor. Merak edenleri aydınlatması açısından resmi bir yanıtı paylaşıyorum. .tr geçiş süreciyle ilgili bilgi talep ettiğimde şöyle bir yanıt aldım:

a.tr" Geçiş Süreci olarak adlandırabileceğimiz, bu yeni dönem yaklaşık 9 aylık bir zaman dilimini kapsamaktadır. Bu geçiş süreci, TRABİS tarafından 3 kategoride ele alınarak planlanmıştır. "a.tr" alan adlarının tahsisi, hak sahiplerine tanınan öncelikler çerçevesinde bu 3 kategoride değerlendirilecektir.

Kategori 1, (14 Eylül 2023 tarihinden itibaren): Bu kategoride, alan adı sahiplerinin mevcut .tr uzantılarına göre "a.tr" yapısında alan adı tahsisi yapılacaktır. METUnic panelinizden başvuruda bulunduktan sonraki 2 ay içinde "a.tr" yapısındaki alan adınızın tahsisini METUnic müşteri panelinizden gerçekleştirebileceksiniz. Sırasıyla gov.tr, edu.tr, tsk.tr, bel.tr, pol.tr ve k12.tr olacak şekilde öncelik verilecektir. Örneğin, "ankara.gov.tr" sahibi, "ankara.tr" tahsis etme önceliğine sahiptir.

Kategori 2: Mevcut .org.tr uzantısı sahipleri arasında kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kamuya yararlı dernekler, ve vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve işçi veya işveren meslek kuruluşlarına öncelik verilecektir. Örneğin, "tmmob.org.tr" sahibi olan TMMOB, bu kategoride "tmmob.tr" alan adı talep edebilir. Bu kategorideki işlemler, başvuru ve belge ile sürdürülecektir. 1 ay sürecek olan başvuru sürecinde ispat niteliğindeki belge ile başvuru yapıldıktan sonra 2 ay sürecek olan değerlendirme süreci sonunda onaylanan başvurular için alan adı tahsisi gerçekleştirilecektir.

Kategori 3: Bu kategoriye dahil olacak alan adları ve öncelik sıralaması; kep.tr, av.tr, dr.tr, com.tr, org.tr, net.tr, gen.tr, web.tr, name.tr, info.tr, tv.tr, bbs.tr ve tel.tr şeklinde belirlenmiştir. Örneğin, "ornekisim.com.tr" sahibi "ornekisim.tr" için başvurabilir. 3 ay sürecek olan başvuru sürecinden sonra 1 ay sürecek olan değerlendirme süreci sonunda onaylanan başvurular için alan adı tahsisi gerçekleştirilecektir. Başvurular METUnic tarafından alınarak TRABİS'e iletilir ve tahsis işlemleri tamamlandığında alan adları ilgili müşteri panellerine eklenir. İşlem süreleri kategoriye göre değişmektedir.

Şu an için sadece 1. Kategori için başvuru alınmaktadır.2.Kategori için başlangıç tarihi 14 Kasım 2023, 3.Kategori için başlangıç tarihi Şubat 2024 olarak ön görülmektedir.