MCSocial adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Evet hocam neredeyse her videodamda insanların abone olması için konuşurum, sizin için rahatsız edici olsa da istatistikler gösteriyor ki izleyicilere abone olmasını hatırlatırsan hatta bunun için ellerine bir sebep verirsen abone olma ihtimalleri çok yükseliyor. Aksi halde videoyu faydalı bulsalar bile abone olmak akıllarına gelmiyor.

Siz zamanınıza değer veren birisi olarak bundan rahatsız oluyorsunuz ve abone olurum olmam kardeşim sanane diyorsunuz belki ama izleyicilerin çok büyük bir kısmı abone olmak ne demek ücretli mi oluyor bunun bile bilincinde değil. Hâla google hesabı nasıl açılır, Youtube'a a nasıl video yüklenir gibi konulardaki videolarımı izleyen yüz binlerce insan var yani Youtube kitlesi düşündüğünüz kadar bilinçli değil.

Zaten sadece şahsen bu fikirde olabilirsiniz hocam Belli ki "niş" in anlamını bilmiyorsunuz. Şu anda bu kategoride içerik üretip benden fazla abonesi olan sadece 3 tane türkçe kanal var. Ve etkileşimlerim bu 3 kanaldan az değil. Yani baktığınız zaman kanalım kendi alanındaki en iyi 4 kanalın içerisinde (kaçıncı sırada olduğu tartışılır) ve bu ivmeyi sadece 1 yılda elde ettim.

Eğer eğlence kanallarıyla kıyaslıyorsan tekrar dediğim gibi "niş nedir" diye bir araştırma yapmanı öneririm. Çünkü benim kategorimde 50 bin aboneyi geçen 10 tane bile kanal yok. Fakat eğlence kanallarına bakacak olursan 50 bin aboneyi geçen binlerce kanal var.

Peki neden "niş" ?
Çünkü niş bir kanalın varsa reklam ve sponsorluk mıknatısı olursun. 1000 izlenmenin değeri eğlence kanallarının milyon izlenmesine denk yada daha fazla olabilir.
Tek bir sponsorluktan çok ciddi miktarlarda ödeme alabilirsin. Çünkü reklam verenin çok fazla kanal seçme şansı yok.

Eğlence kanalında ise öyle değil zaten tüm kanallar birbirinin kopyası ve reklam verenin yüzlerce seçeneği var

Umarım anlatabilmişimdir.
Öncelikle örnek olarak konuya bıraktığınız video için konuşalım. Dakika 2 olmadan 3 defa aralıklarla "bu güzel kardeşinizin kanalına abone olun, rekor yorum / beğeni" bla bla bla. Bu işler böyle yürümüyor. Kitleniz zaten bilinçli bir kitle hiç değil. Kanalınızın niş bir kategori olduğunu iddia etmişsiniz ama böyle bir şey yok. Para kazanma yöntemleri yerli ve yabancı sayısız kanal var ki sizden kat kat daha iyi istatistiklere ve içeriklere sahip yerli kanallar biliyorum. Benim listemde ilk 20'ye girmezsiniz ama ilk 4te olduğunuzu söylemişsiniz. Kitleniz ağırlıklı olarak çok fazla ayaklarının üzerinde duramayan, henüz yetişkin sayılmayan kesimden oluşuyor, azınlık olarak da 20'li yaşlar veya üstüdür. Böyle bir kitleden zaten yeterli bir bilinç seviyesi beklenemez. Kanal içeriklerinize göz atan bilinçli birisi zaten çoğu içeriğinizin referans / davetiye sistemi sayesinde en çok sizin kazanacağınızı; kendisinin ise günde 1 dolar kazanıp kazanamayacağını bilir. Her içeriğiniz değil ama çoğu bundan ibaret. Ayrıca eşsiz veya farklı içerikleriniz de yok. Sosyal medyada çeşit çeşit kanallardan, bloglardan ulaşılabilecek bilgiler, platformlar, yöntemler paylaşıyorsunuz. Yazının bu kısmına kadar yukarıdaki videonuzu arkaplanda oynatıyordum ve 12.dakikaya kadar yine birçok kez abone / yorum "dilenciliği" dinledim. Özellikle tam şu an 11:00 dakikada "çabanızı görmem lazım. O çaba da şöyle olacak. Birincisi yorum yapmanızı istiyorum, bu video altına linkleri paylaşır mısınız, gibi bir yorum yapmanızı istiyorum." bla bla bla. Nedir bu? Bu profesyonellik asla değil. Siz burada içerik üretiyorsanız böyle bir şey talep edemezsiniz. Kitlenizden birisi zaten kişisel gelişiminde ve yaşam tarzında azim, çaba, sabır sahibi birisi ise gerek sizden gerek çeşit çeşit yollardan edindiğin bilgileri pratiğe dökmesini gayet tabi bilir. Çaba, yorum atarak gösterilmiyor. Ki zaten yorum atıp, biraz kanalınızı pohpohlayıp link talep edenler, yaptığınız paylaşımın yüzüne bile bakmaz çoğunlukla. Çünkü tekrar söylüyorum, çaba yorum yaparak gösterilmiyor. Bunun için kişi konfor alanını terk etmesi gerektiğini bilir. Yani sizin "çabanızı görmem lazım" gibi iyi niyetimsi deyimin altında, para kazanmak için iştahla webde gezinen kitleden biraz istatistik ve para kazanma çabası. İkincisi "çabanızı görmem lazım" derken kitlenizi ne olarak gördüğünüzü gerçekten merak ediyorum. Youtube'da ilk defa bu denli tabiri caizse irrite edici derecede abone + yorum dilenciliği görüyorum ki, ilk keşfettiğimde birkaç videoyu sırf bunun için inceledikten sonra kanaldan çıktım.

Vaktimi boşa harcamayı sevmiyorum, haklısınız. Ancak kitlenizin demografiği dışında kalan bilinçli insanlar; iyi ve farklı içerik sunan, kitlesine karşı "çabanızı görmem lazım, böyle yorum yapın, şöyle yapın" gibi dalavereli şeylere bulaşmayan içerik üreticilerini hem sever, hem de onları takip edip destekleyerek ve içeriklerine daha hızlı ulaşabilmek için gerekeni yaparlar.

Son olarak, SocialBlade tarzı eklentilerle "niş" (tırnak içinde belirtmeniz ayrı bir incelik) olduğunu iddia ettiğiniz kanalınız ve yine aynı kategoride benim incelediğim 20'den fazla kanal, sizin kanalınızdan daha iyi kazanç ve istatistiklere sahip. Bunu biliyorum çünkü bu kategori, genelde ilk olarak insanların para kazanma ilgisini kullanarak içerik üreticilerine kazandıran bir kategoridir. Zamanında uğraşmaya değer mi diye incelediğim bir kategori yani. Tekrar belirteyim, hiç de öyle """""niş"""" bir kategori değil. Sözlükten niş kelimesinin anlamını inceleyip, kategorinizin buna uygun olup olmadığını yeniden inceleyin derim. Daha önce söylediğim gibi yerli ve yabancı, büyük / küçük sayısız kanal var bu alanda. Bir şeyin niş olabilmesi için gerekli şartlar vardır. Para kazanma yöntemleri ise hiç de öyle bir konumda değil. Çünkü bu zaten çağın getirdiği tüketim toplumunda temel problem ve meraklardan birisi.