Merhabalar,
78 yaşındaki babam, yaklaşık dokuz ay önce skuamöz hücreli karsinom türünde akciğer kanseri teşhisi aldı. Yaşı ve akciğer fonksiyonları sebebiyle ameliyat edilemedi. Doktorlar, kemoterapi veya radyoterapi olmak üzere iki tedavi seçeneği sundu. Ancak babamın kalp rahatsızlığı ve diğer sağlık sorunları nedeniyle kemoterapiyi tercih etmedik. Kalbinde ritim bozukluğu bulunuyor ve takip edilmesi gerekiyor. Daha önce kalp krizi geçirdi ve stent takıldı. Sürekli kan sulandırıcı ve ritim düzenleyici ilaçlar kullanıyor.
Hastanedeki cihaz arızalandığı için bizi özel bir hastaneye yönlendirdiler. Burada, kaliteli bir cihaz ve doktor eşliğinde ışın tedavisi gördü. Bir süre sonra yeni bir PET taraması yapıldı ve önceki taramaya göre ışın tedavisi gören bölgede belirgin bir gerileme gözlendi. Ancak, yeni bir nodülde tutulum saptandı. Bu yeni tutulum nedeniyle kemoterapi önerildi. Ne kadar kaçmak istesek de, bu seçenek kaçınılmaz gibi görünüyor.
Çevremdeki birçok kişinin deneyimlerinden öğrendiğim kadarıyla, kemoterapi biraz rus ruleti gibi bir durum. Kanser ve özellikle kemoterapi hakkındaki görüşlerinizi almak istiyorum. Yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederim.
Edit : Görünürde maşllahı var
Öncelikle çok geçmiş olsun akciğerde yaygın görülen bir kanser turevidir. Skuamoz karsinom hücreli kanser. Günümüzde en yaygin tedavi şekli akilli ilac ile birlikte radyolojik yontemlerdir. Kemoterapi için doktorunuzun önerisi onemlidir. Ayrica ped taramasinda bir önceki taramaya oranla gerileme olan bölgelerin yani sira önceki taramada mikron seviyesindeki nodullerin izlenmesi sonucu yeni yerlerde olusumlar gözlemlenerek tedavi yöntemi seçimi yapılır.
Ayrıca kemoterapik yöntemler sadece kanserli hücrelerin yok edilmesi buyumesinin onune gecmek icin kullanilir.
Nacizene önerim
*) Kesinlikle doktor tavsiyesi disinda adim atmayiniz.
*) bir onkolog görüşü aliniz mutlaka
*) akciger alaninda uzman doktor görüşü mutlaka önemli
*) bu arada kanserin yavas ilerlemesi icin kesinlikle seker tuketimi azaltilmali ve doktorunuzun önereceği bir beslenme modeli uygulanmali
*) ped taramasi yanisira mutlaka ilacli beyin mr cektiriniz cunki ped taramasi beyin haric tum vucudu kontrol etmek icin kullanilir.
*) tum bunlarin yanisira kemoterapi bir rus ruleti olarak gormeyin kanserli bolgede pet icinde var olan nodullerin yani kanserli hucrelerin gelisimini durdurmak icin yapilir ki kanserin gelisimi yavaslatabilinsin, metastaz yapmasi en aza insin diye