Öncelikle verdiğim rakamlar sadece anlatmak için sayısal sayısal abartılmış örnekler olsa da Çok net söylüyorum örnekler hiç de imkansız değildir. Birkaç yıl önce benim vergi matrahım 330 bin TL Acıbadem Hastaneler grubunun matrahı 15 bin TL (14 hastane toplam) Aynı tarihte 1 anjiyo için aldıkları ücret 1500 USD, Söylediğiniz bağımsız denetimler beyana tabidir. Beyan ederseniz denetler, etmezseniz kimsenin ruhu duymaz. Bugün trendyol, n11 gibi pazaryerlerinde satış yapan firmaların %60 ı çok büyük cirolar yapmasına rağmen komisyonlar ve lojistik maliyetlerinden dolayı zarar yazıyor. Şu an Bilgisayar/Elektronik donanım kategorisinde kar marjı zaten %2-4 lere kadar düşmüş durumda. Niye az kar ediyorsun mu diyecek? Hiç bir şey diyemezler.Devlet zaten istediği herşeyi görebilir. Her türlü para hareketini takip edebilir. Maliyenin rasyoları vardır bunlarda anormallik olduğunda anında uyarı verip sisteme düşer. Denetleme kabiliyetine sahip olması sistemdeki herkesi ve herşeyi denetleyebileceği anlamına gelmiyor. Stoğunda 100 milyon liralık mal olup ayda 5 bin TL fatura kesen adam 10 senedir bunu yapıyor ne arayan var ne soran. Faturasız cirosu 8 milyon olup resmi cirosu 150 bin olan işletme de var devlet bunları görmüyor mu sanıyorsunuz siz? Türkiye'nin en büyük teknoloji firması cihaz sigortalıyorum diyerek alenen vergi kaçırıyor. Bugün kaç tane küçük esnaf vergi veriyor?Milyonlar kazanmasına rağmen hangi cafe/restaurant/bar/pavyon/gece kulübü vergi veriyor? İster büyük, ister küçük Elden tahsilat imkanına sahip her işletme vergi kaçırma imkanına da sahiptir. Bu kadar basit. Sizin en basiti diye verdiğiniz örnek olan yıllık hasılatın dönem karına bölünmesi ile ve bunun sektör ortalaması ile karşılaştırılması ile kimse hiç bir şey yapamaz. 100 kişi çalıştıran 20 tane kiralık arabası olan kredi ile dönen şirket ile 3 kişi çalışıp bankada parası olan şirketi aynı kefeye koyup bu oranlamayı yapamazsınız. Bugün evinde home office çalışıp tek başına 10 milyon euro ciro yapan insan var(Arkadaşım) Her neyse tahsilim ekonomi ve vergi hukuku üzerine, aynı zamanda da 20 yıldır aktif ticaret yapıyorum inanın sizin düşündüğünüz gibi yürümüyor bu işler. Vergi sistemi adaletsiz bu nedenle kitapta yazıldığı gibi denetim yapamazsınız. Çöker. Saygılar

cagriyyilmaz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yılda milyar ciro yapıp THY gibi bir istisna olmadığı sürece 20 bin TL kurumlar vergisi tahakkuk ettirip denetlenmemesi imkansızdır. Ayrıca yılda 150 milyon TL üzeri ciroya sahip firmalar bağımsız denetime tabidir. İsteğe bağlı TFRS; zorunlu olarak ise BOBİ FRS (Büyük ve Ortaboy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standartları)'na uygun finansal tablo düzenleyip bunları denetletmek zorundadır. Ayrıca cirosu 3 milyon TL üzeri olan şirketler zorunlu olarak e-deftere tabidir. E-defter aracılığıyla devlet isterse sektör analizleri yapabilir. Finansal tablo analizleri yapıp karşılaştırmalı olarak istatistik alıp olağan dışı durum sergileyen firmaları rahatlıkla denetleyebilmektedir. En basit örneği sizin yıllık satış hasılatınızın dönem net karına bölünmesini sektör bazında ele alınıp bunun ortalamasının çok altında kalınırsa örneğin 20 bin TL/1 milyar TL re'sen inceleme başlatılır. Durup dururken bu nedir diyebilirler.