üstad sana bildilkerimi anlatabilirim ancak. karlı olur mu olmaz mı senin kareceğin birşey doğal olarak.
öncelikle bir 3d printer lazım, doğal olarak. bu aletler çok hızlı basmıyor. filamentler ucuz değil. ben buralarda ne yaparlar bilemem, yabancı kaynakları takip ediyorum. bu figürleri basmak için hızlı makinaları tercih ediyorlar ki üretim olsun. bambulab'ın yazıcısı çok kullanılıyor. hem hızlı hem de farklı renki filamentlerle baskı yapabiliyor. fiyatına internetten bakarsın, baya baya tuzlu birşey. bende ender5s1 var. gayet güzel baskı çıkartıyor, bambu kadar hızlı değil ama benim zaman kısıtım yok, makina parçaları çizip basıyorum. bu demek ki sana farklı renklerde filamentler de lazım. bu filamentler nemlenir, nem çeker. fırında kurutulabiliyorlar ama sakladığın kutuda nem alan silika jel diye birşey kullanıyorsun. o da bir para kapısı. bu nevale aslında bazı elektronik cihaz paketlerinden çıkan küçük nem alan paketlerin içerisindeki malzeme. tabii sana o kadar azı işe yaramayacak, yarım kilo bir kilo falan alman gerekecek. o da zamanla nem emerek kararıyor. onu da fırında kurutup tekrar tekrar kullanabiliyorsun. çok güzel filament saklama kutuları var ısıtmalı falan ama bunları edve de yapabilirsin. içerisinde ısı, nem sensörü, bir küçük ısıtıcı ver arduino türü bir miktoişlemci var. fiyatlarına bakınca "ben yapsam daha iyi" dersin eminim. ben bu kutulara para vermem, eli havya tutan biri olarak....
sonra bir zımpara seti (farklı numaralarda zımparalar), ince uclu model bıçakları lazım. baskılar hele hele küçük figürler baskı desteği istiyor. ne olduğuna internetten bakarsın. bunlar baskıdan sonra kırılıp atılan destek malzemeleri. bunları kırınca kırdığın yerleri düzeltmen gerekecek. aynı zamanda bastığın figürler her daim az çok baskı izleri taşıyacak, onları da bu malzemelerle düzeltmek isteyeceksin. bu baskılar oldukça sert. kendine dremel gibişey almayaı düşünebilirsin, ucuna da bir zımpara... tabii unuutma ki zımpara da kullandıkça eskiyip atılan birşey. uyduruk zımpara kağıdı da deli gibi pahalı oldu.
boya olayı hiç bana göre değil. ama zaman zaman yapıyorum haliyle. akrilik boya kullanıyorsun, fırça ile sürebilirsin. elinin bu işe yatkın olması lazım. özellikle küçük figürlerde. pürüzsüz yüzeyler için astar boya (primer) kullanıp üzerine boya atıyorlar. bunlar yurtdışında çok ucuz. sprey boyalar ve astarlar da var. bizdeki fiyatları görünce sakın bağırıp çağırma, evet fiyatlar öyle.... maalesef...
fırça dışında airbrush ile boya atılıyor. araba boyar gibi ama daha küçük versiyonu gibi düşün. o durumda sana bir airbrush ve bir küçük kompresör gerekir. kompresör dediğin taka taka taka çalışan birşey, akşamları falan kadar herkesi. ben çok seneler önce çinden sessiz uyduruk bir kompresör getirmiştim. neredeyse bedavaya, o kadar ucuzdu yani... akşamları falan çalıştırsam kimsenin ruhu duymuyor. ama şimdi git al desen, deli gibi para dökersin. ama sen bu olaya dak, aklının bir köşesinde bulunsun.
bunları yaptın diyelim. satış olayı var. orasını hiç bilemem, hiç yardımım dokunmaz.
tüm bu dediklerimin fiyatlrına bakıp bir excel tablosu yap. model bulmakta zorlanmazsın internet modellerle kaynıyor. ama nereye ve nasıl satarsın bilemem. anladığım kadarı ile instagram ve tiktok bu işin olmazsa olmazı. yaptıklarını, baskı işlerini yotube ve diğer kanallara koymak isteyebilirsin. insanların neler yaptığını görmesi lazım. bu da bir kamera demek tabii...
bendeki bilgiler bunlar... sana bol başarılar dilerim...