Utanmak çok doğru bir kelime seçimi olmaz ama şahsen zaman zaman çekinerek Türküm dediğimi söyleyebilirim. Her ülkede aynı muamele yok tabi. Pek çok arkadaşın da söylediği gibi Türkiye'den çok fazla kontrolsüz göç almış ülkelerin insanlarının bakış açısıyla, beyin göçü almış ya da almakta olan ülkelerin insanlarının bakış açıları çok çok farklı. Ayrıca da aynı ülke içerisinde bile her insanın entelektüel birikimi ya da vizyonu da bir olmadığı için size karşı olan tutumu da bir değil. Ama resmin bütüne bakıldığında hemen her gittiğim ülkede birbirinden farklı şekillerde ve boyutlarda bir ırkçılığa maruz kaldığımı söyleyebilirim. En iyi ihtimalle " Aaa sen nasıl Türksün? Hiç Türk'e benzemiyorsun" v.b. cümleler kurarak, şahsını değilse de alttan alta kimliğini aşağılıyorlar. Hatta en çok karşılaştığım ırkçılık şekli bu galiba.
Bu arada en az sorun yaşadığım ya da kendimi en az yabancı hissettiğim, olduğum kişiye göre değil de milliyetime göre en az muamele gördüğüm ülke de açık ara Yunanistandır. Neredeyse senede 2-3 defa gidiyorum ve şimdiye kadar hiç bir majör problem yaşamadım.
Bazı ülkelerde ise nerelisin dediklerinde, "İstanbul'dan geliyorum" demeyi tercih ediyorum. Tam olarak nasıl bir psikolojik sebebi var bilemiyorum ama "Türküm" dediğimde alabileceğim tepkilerin ya da peşinden gelebilecek soruların önünü ya tamamen kesiyor ya da şekil değiştirmesini sağlıyor. Zannediyorum ki "Türküm" deyince karşı tarafın aklında daha çok kültürel, dini ve politik mevzularla ilgili düşünceler belirirken, İstanbulluyum dediğinizde insanların aklına iki kıta üstüne kurulu, tarihsel ve turistik değeri çok yüksek, Avrupa'nın yanı başında ve dünyanın sayılı güzel şehirlerinden biri olarak, Orta Doğu kültüründen nispeten uzak ve daha çok merak uyandıran bir yer beliriyor..
Türküm dediğimde genelde dinimle, buradaki yönetim ve yaşam biçimiyle, ekonomi v.s. v.s. ilgili pek çok soru gelirken, İstanbulluyum dediğimde genelde "aa çok güzel. Ben de İstanbul'a gitmiştim ya da gitmek istiyorum. Benim kardeşim, arkadaşım v.s. gitmişti, Boğaz şöyle mi, Haliç böyle mi? Ayasofya şöyle mi, Süleymaniye böyle mi? İstanbul'ın gece hayatı Avrupa'nın en iyilerindenmiş doğru mu? v.b. sorular geliyor..