Skaylet adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba dostlar. Yaşım 20. Kamu yönetimi birinci sınıf öğrencisiyim. Yaklaşık 2 sene önce,İngilizce'yi disiplinli bir şekilde çalışarak adam akıllı bir şekilde öğrenmeye karar vermiş, birçok metodu denemiş,8-10 aylık bir süreç sonrası ilk okul düzeyindeki İngilizcemi ileri düzeye getirmiştim. Forumda İngilizce öğrenmek isteyen arkadaşlara zaman kaybetmemeleri ve verimli biçimde bu işi yapabilmeleri amacıyla bu konuyu açtım.Biraz uzun olacak,iyi okumalar

İngilizce'yi üç kısma ayırıyorum;gramer,kelime ve konuşma. Yazımda bu üç kategori üzerinden ilerleyeceğim.

Gramer
Gramer, bir dilin kuralları demektir.Cümlenin ögeleri,cümle kurulumu,dizilişleri vs. bu kategoriye dahildir. Gramer olmadan İngilizce konuşmak ve derdinizi anlatmak mümkündür. Ancak biz nasıl bir yabancıyı ''Ben var Ankara gitmek'' dediğinde anlıyor fakat biraz garip ve hatta komik geliyorsa, bu duruma düşmemek,kendimizi daha iyi ifade edebilmek,mesleki açıdan da kendimizi geliştirebilmek için gramer konusunu iyi halletmemiz gerekir.

Gramer konusunda bilginiz başlangıç düzeyinde ise önereceğim kaynak Murat Kurt'un English Grammar Today kitabıdır. Hocamız, en başından alarak hiç bilmeyen birine gayet basit ve Türkçe açıklamalarla konuyu anlatmaktadır. Yalnız bu kitaba devam ederken,aynı anda iki şeyi daha yapmanızı öneriyorum; Youtube dersleri ve pratik için uygulamalar. Youtube'da görebildiğim kadarıyla en iyi,detaylı ve basit anlatım Özkan Çelen hocanın kanalındaki videolardır. Bir yandan kitapta konularda ilerlerken,bir yandan da bu konuların videolarını izleyerek konuyu çok kapsamlı şekilde öğrenmiş olursunuz. Kitapta atlanan yerleri video derslerden, videolarda atlanan kısımları kitaptan almış olursunuz.

Tüm bu ders ve videoları çalıştıktan hemen sonra Duolingo uygulamasından pratik yapmalıyız. Duolingo tamamen ücretsiz ve en temelden başlayan birisi için gayet eğlenceli ve faydalı pratikler içeren bir uygulamadır. Kendinize bir puan hedefi koyar ve her gün bu hedefi tamamlamaya çalışırsınız. Düzenli bir şekilde ilerlerseniz,konuları tamamen kavramış olursunuz.

Gramer Çalışma Şekli:
Gramer çalışırken ufak bir not defteri tutmanızı öneririm. Buraya zamirleri,cümle dizilişlerini,soru biçimlerini vs ufak notlarla alır,tamamen zihninizde kalıcı hale getirirsiniz. Yazmak,bilgiyi büyük ölçüde kalıcı hale getirecektir. Ayrıca kitapta ilerlerken önemli yerlerin altını çizmenizi tavsiye ederim,veya daha iyisi renkli kalemle üzerinden geçmek.

Gramer konusunda tavsiye edeceklerim bunlardır. Şimdi geçelim kelime ezberleme kısmına.

Kelime
İngilizce,kelime bakımından dünyanın en zengin dillerinden biridir. Sanıyorum bu konuda onunla yarışabilecek diller bir elin parmağını geçmeyecektir. Oxford üniversitesinin hazırladığı sözlüklerde 1.5 milyondan fazla sözcük bulunmakta ve bunlar giderek artmaktadır. Tabi biz bunların hepsini ezberlemeyeceğiz, gerek yok zaten. Bizim önce ezberleyeceğimiz kelimeler, yine Oxford'un yıllar önce yayımladığı ''İngilizce'de en çok kullanılan 3.000 sözcük'' listesidir. Bu sözlük,günlük hayatta en sık kullanılan 3.000 fiil,isim,zamir,sıfat ve edatları içermektedir. Bu kelimeleri ezberlemeniz durumunda rahatça kendinizi ifade edebilir,okuyabilir hale geleceksiniz. Peki bu kelimeleri nasıl ezberlemek gerek?

Bunun için pek çok mobil uygulama var. Fakat benim favorim Tureng. Google Play'dan indirebileceğiniz Tureng uygulamasında bu 3000 kelimelik liste yer almaktadır. Uygulamada ezberlediğiniz kelimeleri işaretliyor,bunlardan test olabiliyorsunuz. Ayrıca okunuşlarını da Amerikan ve İngiltere aksanıyla dinleyebiliyorsunuz. Günde maksimum 20 kelime ezberi yapmanızı tavsiye ederim. Daha fazla da olabilir,ancak 10-20 arası olursa ezber daha kalıcı olur.

Kelime Çalışma Şekli:
Yine kesinlikle bir not defteri tutmanızı öneririm.Defterde kelimenin anlamı ve doğru telaffuzunu yazmalısınız. Şu şekilde not alabilirsiniz:

search - aramak- sörç

Bu şekilde not almanız verimli olacaktır. Ayrıca bir diğer önemli nokta tekrar etmektir. Mutlaka ve mutlaka,yeni bir kelime grubuna geçmeden önce,önceki en az 5 günün kelimelerini tekrar edin. Kelime kartları ve çoktan seçmeli testlerini yapın. Orada önceki kaç kelimeyi tekrar edeceğinizi gösteren bölümde önceki 5 günün kelimeleri kadar ayarlayın. Örneğin günde 10 kelime ezberliyorsanız, bugün yeni kelime grubunuza geçmeden önce bu test kısmından önceki 50 kelimeyi tekrar edin. En fazla 10 dakikanızı alacak bir tekrar,kelimeyi hafızanıza kazır.

Günde 10 kelime ezberleyerek,İngilizce'de en sık kullanılan ve öğrenmeniz durumunda kendinizi rahatça ifade edebileceğiz 3.000 kelimelik bu sözlüğü 10 ay gibi bir sürede ezber etmiş olacaksınız. Bu sözlük bittikten sonra,burada yer almayan kelimeleri de liste halinden indirip,uygulamaya atarak çalışabilirsiniz.

Konuşma-Dinleme
Bu ikisini aynı kategoriye koymamın sebebi,dinleme yani listening iyi olmadan karşınızdakiyle iletişim kuramayacak olmamızdır. Yani konuşmanız ne kadar iyi olursa olsun, karşınızdakinin ne dediğini anlamıyorsanız iletişim olmaz. Bu yüzden bu ikisine aynı anda çalışılmalı ve eşit derecede önem verilmelidir.

Konuşma için yine Duolingo ve Busuu uygulamalarını tavsiye edeceğim. Burada testlerde çeşitli cümleleri telaffuz etmenizi istiyor. Telaffunuzu giderek iyileştirerek kısa sürede ciddi yol alabilirsiniz. Ayrıca bir diğer yol da telefonunuzda kendi sesinizi kaydetmektir. Basit bir İngilizce metin alarak her gün veya birkaç günde bir bunu okuyun ve sesinizi kaydedin. Hangi kelimeler ve kelime gruplarında telaffuz hataları yaptığınızı not edin ve bunları iyileştirmeye çalışın. Düzenli olarak yapılırsa çok güzel sonuçlar doğuracaktır

Dinleme için ise Beelinguapp uygulamasını tavsiye ederim. Burada her seviyeye uygun hikayeler yer alıyor. Hikayeleri dinlerken aynı anda İngilizce ve Türkçe yazılışlarını görüyorsunuz. Günde 15-20 dakikanızı ayırarak dinleme konusunda 1-1.5 ay içerisinde güzel yol alabilirsiniz. Ardından ise Türkçe alt yazılı film ve dizilere geçebilirsiniz.

Diğer Öneriler

Çeviri Yapmak:
Çeviri yapmak İngilizce'nizin gelişmesinde büyük katkı sağlar. Yalnız buradaki en önemli nokta, İngilizce'den Türkçeye değil, Türkçe'den İngilizceye çeviri yapmaktır. Aksi halde sürekli duyduğunuz her İngilizce ifadeyi kafanızda Türkçe'ye çevirmeye alışır, İngilizce düşünme dediğimiz, dil öğrenmenin en yüksek yani nirvana noktasına ulaşmakta çok ciddi zorluk çekersiniz. Çeviri yaparken motivasyonunuzu kaybetmemek için mutlaka seviyenize uygun metin ve kitaplardan başlayın. Daha emekleme döneminde Dostoyevski romanı çevirmeye kalkarsanız ciddi zorluk çeker ve moral kaybı yaşarsınız. Az kelime ve basit cümle dizilimleri içeren çocuk masallarını çevirmek başlangıç seviyesindeki biri için uygundur.

Kitap Önerilerim:
Yukarıda başlangıç düzeyindeki birisi için Murat Kurt'un English Grammar Today kitabını önermiştim.Bu kitabı başarıyla geçen arkadaşlara da yine benzer konuları içeren fakat daha detaylı ve Türkçe açıklama olmadan anlatan, İngilizce öğretiminde bir marka haline gelen Cambridge üniversitesinden bir profesörün hazırladığı English Grammar In Use serisidir. Seri üç kitaptan oluşmaktadır. Bu seriyi tamamlayan birisi ileri düzeyde yazma ve okuma becerilerini kazanmış demektir.

Evet dostlar, İngilizce öğrenme konusunda yazacaklarım şimdilik bu kadar. Siz de kendi deneyimlerinizden yola çıkarak, bu yola giren arkadaşlara tavsiyeler verebilirsiniz.
Merhaba, konuyu biraz geç gördüm sizden esinlenerek ingilizce öğrenme arzum tekrar aşılandı acaba sizin şu an ingilizce seviyeniz ne durumda kendinizi daha da geliştirdiniz mi ve ekleyebileceğiniz başka önerileriniz var mı