Sen ve eşin bir aile kuruyorsunuz. Bu konuyu eşinle konuşman ve anlaşmanız lazım öncelikle. Sizin aileniz artık siz ve eşinizden ibaret ve inşallah çocuklarınız olduğunda onlar dahil olacak.
Rahmetli babam şöyle derdi: "herkes mutlu olsun, evinde olsun" Bu şekilde çekirdek aile kurumunun asıl aile olduğunu düşünüyorum. Ailelere büyüklere hürmet başka bir şeydir, ama aileler yeni kurulan aileye karışmamalıdır. İhtiyaç varsa destek olunur veya maddi imkanlar çok genişse hediye verilir ve hesap sorulmaz. Ama genellikle pek böyle olmaz.
Evlilik ile ilgili olarak senin ve eşinin katkısının ne olacağı ile ilgili de konuşup anlaşmalısınız. İkiniz de çalışıyor musunuz bilmiyorum. Bu sizi ilgilendirir. Benim görüşüm iki tarafın da bütçeye bir şekilde katkı sağlaması gerektiği şeklinde. Sonra iki tarafın da ailesi olmadığına göre eşinin ailesinin bir katkısı olacaksa karşılıklı olarak aranızda konuşup karar verdikten sonra kayınpederinle eşini de alıp birlikte konuşmalısınız. Hatta sadece eşinin konuşması daha uygundur. Eğer, ataerkil bakış açısı ile seni aile reisi olarak görerek sana bir arsa verirse ve sen de o arsayı satıp yersen üzülür ama hukuki olarak sana bir şey diyemez. Ama bu işler böyle olmaz, bir arsa verdikten sonra tüm hayatın boyunca artık sana bir arsa vermiş olacak. Evliliğin bir döneminde şu anki cicim ayları geçtikten sonra "babamın arsası" sözünü duymayacağını buradaki "al lan al ne güzel arsa mis gibi" diyen arkadaşlar garanti edemez. Bu tür konularda zaman içinde ne olacağını iyi düşünmek lazım. Diğer taraftan arsayı almaz ve bu maddi başlangıç desteğinden mahrum kalırsan ve sıkıntıya düşersen de bu defa ya "o arsayı almadın kardeşim aldı yedi şimdi biz ortada kaldık" gibi bir veryansın ile karşılaşabilirsin 3 5 sene sonra. Her durumda bir fırsat ve bir potansiyel tehlike ile karşı karşıyasın. Bundan sıyrılmak zor. Herkesin iyiniyetli olması varsayımı altında bunları yazıyorum. İyiniyetli insanlar bu şekilde sonradan bir duruma göre kendilerini haklı görüp çok farklı davranabiliyor.
nihai tavsiyem arsa eğer miras şeklinde eşine düşüyorsa yani karşı tarafın mal varlığı çok iyiyse ve bundan çocuklarını faydalandırmak istiyorlarsa eşinin üstüne yapmalarının seni mutlu edeceğini ve çocukları için bunu yapmaya hakları olduğunu söyleyebilirsin. Bu arsa ile ilgili de hiç bir baskı ya da yönlendirmeyi kabul etmeyeceğini ve bundan zor durumda kalınca veya bir şekilde ihtiyaç olunca aileye katkı olarak faydalanmak dışında bir yükümlülük kabul etmeyeceğini de bir şekilde ifade etmelisin. Bu şekilde alabiliyorsanız eşinizin üstüne alın. Diğer türlü "para olsun ne olursa olsun gelsin" yaklaşımı hiç beklenmeyen sonuçlar doğurabilir. Almayın demiyorum çok uzun uzun anlattım lütfen iyi değerlendirin.
Mutlu huzurlu bir evlilik geçirmenizi diliyorum.