Merhabalar,
Umudunu kırmak istemem fakat KPSS tamamen gereksiz görüyorum. Yazılım ile devlet memurluğunu bir tutamazsınız.
Şimdi realist bir yorum yapmak istiyorum açıkçası. Memur olarak alınacak rakam olsun olsun günümüz şartlarında taş çatlasın 30 bin. Alanında uzman bir yazılımcı olursanız alacağınız rakam bunun 2 katı ve fazlası olabiliyor.
Artı ve eksilerini de değerlendirmek lazım.
Memursunuz işe geç kalma lüksünüz yok.
Memursunuz haftada 2 gün izniniz var.
Memursunuz her şeyi planlı yaşamanız gerekiyor.
gibi gibi sıralanabilir.
Yazılımcısınız işe geç kalsanız da uyarırlar, ederler. Tutanak tutarlar fakat işten çıkartamazlar. Çünkü yazılımcı şirketlerde vazgeçilmezdir.
Yazılımcısınız, şirketten şirkete 3 gün, 2 gün, 1 gün tatil durumları var
Yazılımcısınız normal aldığınız maaş dışında freelance iş yaparak veya projeler geliştirerek pasif gelirler yaratabilirsiniz.
gibi gibi sıralanabilir.
Bir yazılımcı olarak şeffaf olmaya çalışacağım.
Yurtiçinde büyük bir pazaryeri - eticaret platformunda yazılımcıyım ve aldığım maaş 60+yemek
Yurtdışında bir firmaya yazılım danışmanlığı veriyorum ve aldığım saatlik ücret 18 usd (günde 2 saat garantim var) bu da ortalama 30 bin yapar
Bunun dışında Adsense veya farklı reklam kanallarından botlar ile kazançlar sağlıyorum. Onlarda aylık 10 bin etse,
Kısacası aylık 100 k kazanca sahip oluyorum.
İstediğim zaman istediğim yerden remote olarak çalışabiliyorum. Çünkü bilgisayar ve internetin olduğu yer benim işyerim.
Memur olarak bu kazançları ve rahatlığı asla kazanamazsınız. Tavsiyemdir yazılım kanalında kendinizi geliştirin ve oradan devam edin. Böyle bir yeteneğiniz var ve bu algoritmik zekaya sahipseniz KPSS tamamen saçmalık olur.
Yazılım hakkında sormak istediğiniz sorularınız olursa da çekinmeden sorabilirsiniz.
Mukemmel bir aciklama. Keyifle okudum. Bu arada hobi olarak Python ile ilgileniyorum. Memur 30 kazansa ve Yazilimci 15 kazansaydi yine yazilimi tercih ederdim.
Lakin su var. Yazilim benim gozlemledigim basit bir olay degil. PHP hic gormedim ama Python konusunda mesela dunyaca unlu Angela Ju egitim setinde ilk ornegi cozenler 1milyon iken, hemen yarim saat sonra diger dersteki ornegi cozenler 400 500 bine dusmustu. Yani kolayca birakiliyor. Kivy'de bir uygulama yazmistim. Bir cok hata cikti. Stackoverflow'da gunlerce cozum aramistim. Tabi bu Android kismiydi. Mesela farkli projeler icin daha farkli kutuphaneleri ogrenmek gerekiyor. Otomasyon bir web sitesi yapayim diyorsunuz Djanco html css bootstrap belki js ogrenmeniz gerekebiliyor. Baya kafa patlatmak lazim. Matematigi sevmiyorsaniz bence herkes sevmeyebilir. Mesela Kivy destegi cok azdi, 1 bugu cozemedim 2 ay ara vermistim uygulamama. Uzun vadede dusunursek belki 2-3 yil hergun koda maruz kalirsaniz tabiki uzmanlasmamaniz icin hicbir sebep yok. Basit bir uygulama yazarak bile tuttugu takdirde ayda yuzbinlerce lira kazanabilirsiniz. En basta dedigim gibi beynimin yandigi cok fazla sorun yasadim ve cozdum. Insani guclendiriyor.
Kisisel olarak sorarsaniz bence: Profesyonel Web Site isleri (Adsence veya daha onemlisi Affilite sistemler) > Yazilimdan daha kolay ve daha kazancli. Sonucta bir projeyi (kodlamayi) para vererek herkese yazdirabilirsiniz, yazilim bilmenize gerek yok ve eger bu siteler konusunda uzmansaniz (ing biliyorsaniz) basit bir sistem kurarak hic ise gitmeden hic ugrasmadan cok buyuk kazanclar kazanabilirsiniz. Ben aslinda hala SEO ve Yazilim konusunun kazananina karar veremiyorum. Ancak bana kalirsa Site isleri > Yazilimci olarak bir sirkette calismaktan %100 daha mantikli ama ikisi bagimsiz oldugunda sonuc konusunda kararsizim. Aklima Niche Pursuits sahibi geldi, bu kisi site isleriyle ugrasiyor aylik 6000 dolar gelirli bir satis ortakligi sitesi vardi. Yanlis hatirlamiyorsam 3 senede bu duruma getirdi ve 250.000 dolara satti. Tabi bu arada eminim farkli site isleri yapti. Lakin bu arkadasimiz gitmis Long Tail Keyword uygulamasini satin almis ve kodlama bilmiyor bunu tamir edip indirimle satmisti. 10 gunde 260.000 dolar kazanmisti. Yazilim bilgisi yoktu bir gelistirici tutmustu. Kisacasi yazilim gercekten efor gerektiren bir meslek bence. Akilla para kazanmak ayri bir olay.
Yazilimda iyi olup bir is yerinde calismak bana ilginc geliyor.
Neden insanlar yazilim bilir ve bir sirkette calisir? Gunde 2-3K veya 5K kazanc saglar? Bunu neden kabul eder? Neden yetinir? Bugun Etsy'de dandik otomasyon programlayici dedigimiz gelir gider kaydi tutan excel dosyalari bile 1500 2000 tlden satilirken ve hic programlama bilgisine sahip olmayan insanlar bunu satip para kazanirken, insanlarin isine yarayan otomasyon sistemler kuruldugu taktirde aylikli satislarla inanilmaz kazanclar saglanabilir. Bazi yazilimcilar Udemy setleri hazirliyor veya Youtube kanallari var bunlar bana anlamsiz geliyor. Mesela Python Simplified kanalindaki Mariya'yi takip ederim. Kanali kurmadan once 3 sene isssizmis. Kanal kurulumundan 3 yil sonra is icin donus yapmaya baslamislar kendisine. 3 yil oncede yazilim bildigine eminim ki kanal kurdu kendisi. Bu insanlar nasil isssiz kalabiliyor. Belki sizde bana bu konuda fikrinizi soylersiniz?
Dipnot: Tabi Yazilim + Seo + Website otomasyonlari Sanirim en son ve mantikli nokta.
Bunun icin Django html css Bootscrap ve JS gerekebiliyor. Sanirimm yazilim konusunda onumde baya yol var.
Tesekkur ederim