üstad... bu neptun yazıcıları videolarda çok görüyorum. nasıldır bilmem hiç kullanmadım. bu arada 3d yazıcı konusunda sürekli yabancı videoları ve forumları takip ettiğimi söylemeliyim. ama millet çatır çatır kullanıyor, 100 tane netptun ile 3d baskı fabrikası (yada atülyesi) işleten adam görmüştüm youtube'da.

ben neler yapıyorum onu yazayım...
ender 5 s1 yazıcı... buna yapacak birşey yok sen zaten almışsın. ama bunların çoğu öyle yada böyle bir bilgisayarla haberleşebilen, firmware'leri update edilebilen aletler.

iki ana slicer programı var. ultimaker cura ve prusa slicer. ikisi de cura dilimleme yazılım motorunu kullanıyor. zaten cura motoru github'da açık kaynak kodlu. sürekli güncelleniyor, her iki yazılım da bu değişiklikleri kullanmaya başlıyor. iki yazılım da ücretsiz. aylar boyunca cura kullandıktan sonra prusa'yı denemek istedim. bir daha geri dönmedim. neden olduğunu tam bilememekle beraber neredeyse hiçbir parametre değiştirmeden baskılarım daha kaliteli hale gelmeye başladı. tavsiye ederim ama denemeden anlayamıyorsun bunları.

kumpasa gelince... elektronik olanlar oldukça sağlam ve çok işe yarıyor. neredeyse 20 senedir cnc freze ve cnc torna ile de uğraşırım. bu çin malı digital kumpaslar beni hiç yolda bırakmadı. tek sorunları açma kapama anahtarı aslında cihazı sadece uyku moduna geçirdiği için pilleri durduk yerde yiyorlar. ana da çözüm var, şarjlı pil takılıyormuş, o işi de projelerin arasına ekledim.

çizim programı olarak solidworks kullandım uzun yıllar boyunca.. bugünlerde gerek olmadığını, makinaya onca gigabyte'ı kurmanın gerekmediğini farkettim. artık onshape denilen autocad firmasının ücretsiz online çizim programını kullanıyorum. gereken herşeyi yapıyor, en azından benim için.

biraz da baskılar hakkında bildiklerimi yazayım.... evet, filament kalitesi çok farkediyor. hatta aynı markanın farklı zamanlarda aldığın filamentler bile farkediyor. bunu özellikle ultramaker cura'da çok bariz farkettim. prusa'ya geçtikten sonra böyle bi sorunum olmadı. ben çoğunlukla prototoip makina parçaları çiziyor ve prototiplerini yapıyorum. ufak boyutlu parçlar, kırılan dişliler, hava kanalları, abuk sabuk plastik mekanizmalar falan istiyorlar. son dönemlerde onshape üzerinde çektiğim parça fotoğraflarını referans alarak (resim üzerinden çizim yaparak) modelleme yapıyorum. henüz 3d tarayıcı olayına girmedim, (bu fiyatlarla da giremem zaten) zamanında kullanmıştım ama teknoloji eskiydi, şimdi eminim daha güzel şeyler vardır. ama onu da araştırıyorum. orada da tamamen ücretsiz programlama ile bu scannerları kullanarak modelleme yapabiliyorsun.

bu envaleler nem emiyor. ben de silikon jel aldım. küçük küre şeklinde şeyler. büyük bir plastik kutunun ağzını yalıyıp dibine bu silikkonlardan koyup filamentleri de içine attım. bu zımbırtılar nemi elinde kararıyor. 40-50 derece fırına tıp bir gün falan bekletirsen nem buharlaşıyor ve yeniden kullanabiliyorsun. aslında filamentleri sakladığın yerin ortam sıcaklığından 10 derece daha sıcak olmasını öneriyorlar. onu da bir arudino ve küçük bir ısıtıcı ile halledebiliyorsun, o da projelerim arasında. filament kutuları güzel ama çok da harika şeyler olarak yorumlanıyor youtube'da, kaldı ki bir fan, bir ısıtıcı ve bir arduinoya o kadar para vermem valla... en azından bozulunca neyi tamir edeceğimi bilirim, istediğim büyüklükte de yaparım. hiç programlama bilmesen chatgpt'ye sorarsın

her filamentin kendine has özellikleri ve kullanım alanları var. bunları internetten araştırıp amacına en uygun malzemeyi kullanman gerekiyor. ben pla seviyorum. bana yetiyor. bendeki yazıcı zaten yeni piyasaya sürülen bir yazıcı. herhalde altı yedi ay olmuştur ben alalı. bahçedeki kamera kasaları, kamera ayakları ve gölgelikleri çok eskimişti, ilk iş onları bastım. dış ortamda yağmur rüzgar ve güneş altında şimdilik bir deformasyon görmedim. renk değişimi de olmadı. ama dediğim gibi kullanacağın filament amacına göre seçiliyor. pla'nın bile farklı tipleri var. esnek filamentler var, çok sert filamentler var... hahaha... karanlıkta parlayan filament bile var. abs biraz zor bir malzeme.... hakkaten yazıcıyı bir kutu (yada kasa) içerisine alıp sıcaklığı kontrol etmen gerekiyor. yapışma sorunları, büyük baskılarda köşelerin kalkması büzüşmesi gibi şeylere önlem olarak. ama güzel tarafı şu.... Aseton'la çok şey yapabiliyorsun. işin bu tarafını da sana bırakıyorum artık

bu filament seçimi konusunda sana tek bir tavsiyem vardır. seçimi yabancı kaynaklara dayanarak yap. yabancılar bilgi paylaşımı ve yardımlaşma konusunda çok açıktır. bize birşey yapmaya çalışan insanlara nedense hart hurt ederler.

bu aletler toleranslı baskı yapıyor. onu unutma. çünkü plastik sıcakken basılıyor, soğuyunca geometrisi değişiyor. vida delikleri, en, buy, duvar kalınlıkları falan hep birer etken. o işe dikkat et. ben önceleri küçük deneme parçaları basarak kontrol yapıyordum, artık yazıcı ile birbirimize alıştık, onshape'te gereken toleransları ayarlayabilir hale geldim.

metal apartlarla, vidalar ve gömme vivatalarla çok şey yapılabiliyor. geçmeli parçalar basıp daha büyük parçalar haline getirebiliyorsun. bana çok eğlenceli geliyor.

bu yazıcıların çalışma şekilleri hep aynı. aslında parçaları çinden getirip sen de bir tane yapabliirsin. ben hesapladım, daha pahalıya mal oluyor. daha büyüğünü de küçüğünü de yaparsın. ücretsiz firmware'ler var, al yükle, senin de 3d yazıcın olsun şeklinde. genelde yazıcı ile ilgili boyut dışında bir probleminin olmaması lazım. modelleme önemli ama... modellemede bazı küçük değişikliklerle destek gerektirmeden baskılar alabiliyorsun. ona dikkate etmezsen on saat supprt basmak için çalışıyor alet. böyle incelikleri var işte... basacaksın birşeyler, nozül sıcaklığı, yatak sıcaklığı, baskı hızı falan bakıp uygunuu bulacaksın kendince... başka yolu yok.

ama yalan söylememeyim... ilk baskım kamera parçası değildi... darth vader basmıştım....

yaptıklarını tikoka falan koy, görelim, bakalım, beğenelim....