Bu işte en önemlisi risk analizi bence. Ben çok sefer analizime güvenerek girdim ama psikolojiyi yönetemediğimden dolayı ya liq oldum ya da zararla pozu kapattıktan sonra coin istediğim yere gitti. Ne zaman paper trade yapsam başarı oranım fena olmuyor ama reelde hep zarar. O yüzden risk analizi önemli. Nedir risk analizi? Örneğin 10k$ paranız var ise bunun 1k$ lık miktarı ile işleme girin ve bu işlemden stop olduğunuzda en fazla 200$ zarar yazsın. Böylece ana bakiyenizin sadece %2 lik kısmının riske atmış olursunuz. 1k$ lık işleme 10X kaldıraç ile girdiğinizde ve stopunuz %2 olduğunda eğer stop olursanız 200$ para kaybedersiniz. RR da önemli tabiki de. 2R ve üstü bence iyidir.
Başka bir örnek verecek olursak; 10k$ toplam kasa ve 1k$ ile ay içinde 30 kere trade ettiniz diyelim ve ortalama %2 stop, ve %5 kar yani 2,5R ortalama ile işlemlere girdiniz diyelim. 30 işlemin 10 tanesi başarılı 20 tanesi de stop olursa kasanız 4k$ zarar ve 5k$ kar ile ayı 1k$ kar ile kapatırsınız. Burada fark ettiğiniz gibi 30 işlemden sadece 10 tanesi başarılı olursa bile 1k$ kar elde ediyorsunuz. Tabi buradaki en büyük artı da psikolojinizin çok daha rahat olması.
Güzel teknik analiz eğitimleri ve psikolojinizi yöneterek güzel paralar kazanabilirsiniz. Benim şu an vaktim ve psikolojim henüz müsait değil ama yavaş yavaş hazırlıyorum kendimi