Bu şehir efsanesi değildir.
Şu anda hatırlamıyorum ama orjinal latince bir ifadesi de olan temel bir hukuk ilkesidir.
Aynı suç hakkında birden çok yargılama yapılamaz aynı suça birden çok ceza verilemez.
Bahsi geçen şey bir insanı öldürüp, cinayeti farklı açılardan çeken 3 kamera varsa 3 kez dava açılıp 3 farklı olaymış gibi 3 kez ceza verilmesidir.
Adam hız sınırını aşmış ve bu durum anlık bir durum değildir, bir insan 1 saat hız sınırı aşarak yola devam edebilir. Burada bir kez cezalandırılır.
Kamera kaydı hız sınırının aşıldığının kanıtıdır ve bir kamera kaydı ile bir kez işlem yapılır.
Yoksa kamera ölçüm yaparken de ölçüm yapılan her saniye için her dakika için ayrı bir ceza mı kesecekler?
22 dakika içinde 3 kamera ceza kesemez bir insana.
Bunların hepsi aynı fiilin cezası olduğu için tek ceza olarak işleme alınması gerekir.
Bir adam aynı gün içinde kırmızı ışıktan, şerit ihlalinden ve hız sınırını aşmaktan ayrı ayrı ceza yiyebilir.
Ama a noktasından b noktasına giderken hız sınırını aşmak tek bir suç fiili sayılmalı ve tek bir ceza kesilmelidir.
Sulh ceza hakimliğine dava açılırsa o güzergahta yediği tüm cezalar tek ceza olarak işleme alınacaktır.
Hiç bir ceza yönetmeliği temel hukukli ilkelerin üzerinde değildir.
Selamlar,
2011 yılından beri arça filo yöneticiliği yapıyorum. Şimdiye kadar bu şekilde açılan bir davada cezanın düştüğünü görmedim. Binlerce aracın filo takibnii yapmaktayım. Arkadaş itiraz etmekte özgür, itiraz edip de sonucu bizimle paylaşırsa dediğimin doğru olduğu anlaşılacaktır. Buyursun iptal ettirebileceğini düşünüyorsa itiraz etsin. Adam öldürme ile hız sınırını aşma aynı kapsamda değerlendirilemez.