Merhabalar,
İlk başvuru itibari ile markanız değerlendirmeye giriş yapıyor. Daha sonra uzman benzerlik araştırması yapıyor ( 2 -3 ay ) daha sonra uzaman benzerlik bulmaz ise 1 ay boyunca markanızı diğer marka sahiplerine açıyor ve itiraz etmek istiyen olur ise onlar için itiraz etme hakkı doğuyor eğer markanıza itiraz edildi ise 1 veya 1 den fazla buda yaklaşık 3 ay sizi geri atıyor. Eğer markanıza itiraz gelmez ise bu süre zarfında markanız tescillenmek üzere tescil birimine gönderiliyor ve 1 hafta veya 2 hafta içinde size tebligat geliyor ( mail adresinize ) ödemeniz için bilgiler geliyor ve ödeme yaptıktan sonra en geç 2 hafta içinde tescil edilmiş oluyor.
Bu süre zarfında tarihler bazen benzersiz ise tesciliniz 4 ay içinde onaylanıyor eğer yoğunluk var ise 6 ay bulmaktadır. Bugün tescil edilen ürünler yıl başından sonra tescil edilir Normal şartlarda ücret değişiklileri yıl başı itibari ile olduğundan dolayı marka kurumu bekletiyor ve yeni güncel fiyat üzerinden tescil ettirdikten sonra ödemeyi almaktadır.
Markanıza İtiraz gelir ise, 1 ay boyunca karşı tarafın itirazlarını değerlendiriyor daha sonra size markanıza ait itirazı değerlendirip, itiraz etme hakkı tanıyor size. Bu sizin için ve tüm marka tescili yaptırmak istiyenler için en kötü senaryo itiraz geldiğinde bu süreç 1 sene boyunca sürüyor ve 1 sene sonrası eğerki itiraz gelmez ise tescil yaptırıyor.
Markanıza itirazına karşılık verdiniz ve marka tescil birimi itirazını kabul gördüğü andan itibaren markanız artık sizin olmuş ve yasal hakları tamamen size geçmiş olur. Markanızın ödemesini yaptıktan sonra 10 Yıl Boyunca Markanız tarafınıza ait olur ve tüm yasal haklarınız saklı oluyor.
Markanızda en Önemli kısım seçtiğiniz sınıftır. Gördüğüm kadarı ile sadece 34 sınıf seçmişsiniz ve bunu Trendyol kabul etmeyecektir. Trendyol'da kesin kural Üretim sınıfı ve 35. Sınıf'tır. ve 35 sınıf İnternet Üzerinden satışlarınızın kimse tarafından satılmasını isminiz ile yasaklamış oluyorsunuz. 35 sınıf harici tüm sınıflar üretim sınıfı yerine geçer. Siz Bu Marka ile üretim yapabilir ve bu isimde kimse üretim yapamaz ama 35 sınıf olmadığı için başkaları ürünü satışını yapar ve hiç bir talepte bulunamazsınız. Siz Üretim İçin aldığınız tescil sadece üretimle alakalı durumdur.
BKZ:
İnternetten Satış Yapanlar Satış Mağazası Sahipleri Sadece Mal Sınıfında Değil 35. Sınıfta da Marka Tescili Yaptırmalılar.
Bu kapsamda yapmış olduğunuz tescil artık üretim sınıfına giriyor ve üretim hakkını size vermiş olacaktır itiraz gelmemesi durumunda.
Konu hakkında sadece tecrübelerimi aktardım ve yaşamış olduğum sorunları ve yaşayacağınız sorunları anlatmak istedim. Marka tescil uzmanı değilim, ve marka tescil firmalarına para vermenize karşıyım.
İyi satışlar dilerim.