Tanrı, Hakim ve Hakem olan yüce - ulvi bir güç değil mi? Hakem ve Hakim olan, söz konusu açlık veya zenginlik bile olsa kimseye yardım etmemeli. İyiliğin kaybettirdikleri, kazandırdıkları vardır kötülüğünde kaybettirdikleri, kazandırdıkları. Fakat başarı - kazanç ne yazık ki etik, ahlak ve hukuktan, iyilik - kötülükten bağımsız bir şey. Haliyle şans, kısmet veya nasip ne diyeceksek diyelim bu faktör dışında işini iyi yapan kazanır ister o kişinin karakteri - niyeti kötü olsun ister iyi. Bu da günümüz dünyasının acı ve gerçek yüzü. Tanrı bir kere bile taraf - destek olursa, hakem - hakim olan konumunda olmaz. Bu da manevi inançlara, dinlere faydadan çok zarar verir, yıpratır fakir bir süre sonra der ki bana neden kimse vermiyor, yardım etmiyor zengini de der ki bana "Tanrı" verdi beni imtihan etmek için ben yoldan çıktım ne yapayım, nereden bileyim böyle olacağımı gibisinden.
Günümüz dünyasında da dünya çapında Adalet ve Hukuk kavramının değerini en çok zedeleyen şey, Adalet ve Hukuk kavramanın en önemli parametresi olan hakimlerin kamuoyu ve devletlere olan bağlılığından kaynaklanmakta. En gelişmiş ülkelerde dahi hakimler en fazla hükümeti yargılayabilir, yetkilerini kısıtlayabilir komple bir ülkenin - toplumun ulusal menfaat adı altındaki adalet ve hukuk dışı davranışını cezalandıramaz, önleyemezler. Çünkü Adalet devletlerin alt dalı, devletler adaletin alt dalı - üyesi olmadığı sürece bu sorun çözülemez.
Bir de etik, ahlak, hukuk kavramları dışında piyasa ve arz/talep gerçekliği var. Ortada bir alternatif arayışı, bir talep - tüketici kitlesi varsa arzı da er yada geç oluşur- güçlenir. Tekel sigaralarında vergiler aldı başını gitti, vergisiz açık - sarma tütünler, kaçak sigaraya olan talep arttı. İnsanlar ağır psikolojik, psikiyatrik problemler ile intihar veya başkalarının hayatına özgürlükleri engelleyici, zarar verici şekilde bir şeylere yönelmediği sürece insanların tercihlerini, alışkanlıklarını limitleyemezsiniz.
Ben anlamıyorum, bizim ülkemizi gerçekten anlayamıyorum. Merak ediyorum Paypal'ın nasıl bir yetersizliği, amatörlüğü oldu da Türkiye'de barınamadı ve hâla barınamamaya devam ediyor da 3-5 yılda yeni yetme firmalar çatır, çatır iş yapıp ülke içerisinde dev şirketler haline gelip Paypal gibi uluslararası bir dev Türkiye'de iş yapamıyor. İsmini zikretmek istemediğim bir kaç firma var, ne hukuki ne vergi, ne kurumsallık, ne de şeffaflık konusunda sanmıyorum ki Paypal'ın 10'da 1'i olabilsinler. Bu firmalar Türkiye'de yasal, resmi bir şekilde alternatif bankacılık - ön ödemeli kart, banka sistemini Bankacılık - Bankalara rakip olarak milyon - milyar dolarlık lisans maliyeti ödemeden yapıp da Paypal nasıl yapamadı, yapamıyor.
Aynı şekilde sarı taksilerin fatura - fiş kesmeden iş yapabildiği ve daha fenası on binlerce korsan taksinin çatır çatır iş yaptığı ülkemizde Uber gibi bir dev, nasıl kaybetti. Bunlar ya Türkiye'de doğru kişilerden akıl almıyorlar yada attığımız taş ürküttüğümüz kuşa değmez deyip vazgeçiyorlar herhalde.