Rusya'da yediğim baldan sonra, Türkiye'de bal olmadığını anladım. İnsanlar 5 litre doğal baldan alıyorlar. Yıllarca kalıyor. Ara sıra renksel değişimler olabiliyor üst taraflarında. Karıştırıyorsun, normale dönüyor. Tadı hiç değişmiyor. Balların rengi, Türkiye'deki balların renklerinin hiçbirine benzemiyor. Fiyatları uçuk falan değil. Herkesin kolaylıkla karşılayabileceği fiyatlardan. Yaşamın bu kadar pahalı olduğu bir şehir olan, Moskova'da, 4 litre bala 560 TL civarında para ödedim. O kadar ucuz geldi ki, tanıdıklarıma da aldım. Aynı balı, marketlerde ya da farklı yerlerde bu fiyatlara bulamıyorsun. Ancak, doğal üreticilere ulaşman gerekiyor.

Öte yandan, başka bir örnekle sizi sıkmış olacağım ama, balın neden orjinal olmadığının da kanıtı olmuş olacak.

1 kg ezine peyniri üretmek için, 12 litre doğal süt kullanmanız gerekir. 12 litre doğal sütü bulursanız, bir zahmet ne kadar olduğuna bakın. Sonra, Ezine Peynirinin neden o kadar ucuz olduğunu sorgulayın.

Aynı örneği mekanlarda yediğiniz köfte ve sucuklarda bulabilirsiniz. Hayatımda zehirlendiğim bir dönem oldu mu bilmek zor. 4 gün önce bir Türk restoranında özledim diye sucuk yedim. 2 gün hastanede yattım, son 2 gündür yoğun ilaç kullanıyorum. Geç kalsaydım sonucu çok daha ağır olabilirdi. Acil servis doktorunun dediği şey, "yediğin şey kesinlikle bir Türk sucuğu değildi" demek oldu.

İnsanlar para kazanmak istiyorlar. Ancak, ekonomi ve devlet buna elverişli ortamı sağlamıyor. Bu ortamda plastik mama ile beslenen kedilerden farklı halde olacağınızı hayal etmeyin. Bu zihinle, bu ortamlarda büyüyen insanlar, yurt dışına çıktıklarında da aynı şeyi yapmaya çalışıyorlar. Sonra hapse girince, gittikleri ülkelere çamur atıyorlar. Bu gerçeklerle yaşayın.