Öncelikle ülkede ne düzgün ki esnaf ve tüketici düzgün olsun diye konuya girmek istiyorum. Çoğu sektörde benzer sorunlar var ve bu sorunlar alıcı da satıcının da dert edindiği konu. Ben şahsım adına neden kırtasiyeden çok fazla alışveriş yapmadığımı veya gördüğüm kadarıyla neden bazılarının iyi iş yaptığını anlatayım.

- Toplumda kırtasiyecilerin çok kazandığı, fiyatların kazık olduğu algısı var. Bu çok eskiden kitapların parayla aldığımız dönemden kalma sanırım. O dönem kim ne fiyat koyarsa satıyordu ve okulun açılış haftasında esnaf yıllık kazancını çıkarıyordu. Bu algıyı değiştirmekle uğraşmayın.

- Kırtasiyelerin çoğunda eleman eksikliği var. Ayrıca her ürün var ve her yerde. Kırtasiye eğer büyük, içinde gezilebiliyor ve ürünler üstüstte değilse daha iyi iş yapıyor. Nadiren satılan, hiç gitmeyen ürünlerden kurtulmanızı tavsiye ederim.

- Kırtasiyeci olarak yardım yapmanız güzel bir şey. Ama insanlarımız eş dost samimiyetine çok güveniyor. Yani bu insanlarla kahve içmeli, sohbet etmeli vs. o şekilde samimiyet olduğunda geliyorlar. Bazı kırtasiyeler okula yakınsa kapı önünde küçük masa ve 2-3 sandalye koyuyor. Veliler çocukları burda bekliyor ve samimi oluyor. Hatta bazılarına çay kahve ikram ediliyor ve veliler oraya sahipleniyor. Bunu yapanı gördüm ama yapmak size bağlı.

- Yakın arkadaşımın babası bir ara kırtasiye işletti ve sonra devretti. Etrafında 3-4 kırtasiye olmasına rağmen iş yapıyordu. Çünkü erkenden açıyor ve bazı dönemlerde en geç kapatan oydu. Gündüz olmayan satışlar bazen iş çıkışı velilerin gelmesiyle oluyordu. Mesela 18:00-20:00 arası. Eğer 19:00 da kapattıysan iş gidiyor. Her zaman bu kadar geç kalmıyordu ama özellikle okulun ve dönemin ilk haftaları kalıyordu.

- Çocuklara devamlı soru soruyordu. Mesela hangi kalemi seviyorsun, hangisi popüler okulda vs soruyordu. Her dönem çocukların gözdesi ürünler var ve birisi alınca diğerlerini getiriyordu. Büyükler bazen bunu geç çözüyor ama çocuklara sorarak ürün getirtmek de önemli. Özellikle basit ürünler ve oyuncaklarda.

Bunun dışında büyük marketleri vs. düşünerek iş yapmamanı öneririm. Çünkü motivasyonun düşecek, kafaya takacaksın. Sen kendi çapında çalışmaya bak. Elbet başka işler de karşına çıkacak ve bu sorunlar dünyanın her yerinde aynı.