E-Ticarete başladığım günden bu yana binbir toptancı ile tanıştım, çalıştım, stok çektim.. Ancak bazı toptancıların çalışma şekillerini cidden sevmiyorum.. Hem perakende hem toptan satış yapan firmalardan ben kendi adıma uzak duruyor ürünlerini asla stoklarıma almıyor listelemiyorum.. Sonuçta firma kendi firmaları istediklerini istedikleri gibi yapmakta özgürler elbet ama eğer firmanın perakende satışı da varsa %99 ihtimalle toptan alanları eziyor.. Bilerek ya da bilmeyerek..

Örneğin bir firmaya denk geldim geçenlerde gayet güzel ürünleri var ama perakende satışta yapıyor. Toptan için bir site perakende için ikinci bir site kurmuş.. Girdim fiyatları karşılaştırdım benim o firmadan toptan alıp satış yapmama imkan yok çünkü kendileri perakende tarafta beni dümdüz edecek fiyatlar uyguluyorlar.. Pazaryeri komisyonu yada paytr veya iyzico komisyonu hangisi ise artık üstüne kargo, paketleme maaliyetleri vs vs derken benim o ürünü karlı ve firmanın kendisinden ucuz satabilmeme imkan ihtimal yok.. Hal böyle iken toptan almama da gerek yok..

Sonra başka bir firma ile karşılaştım google'dan arayınca perakende sitelerinin de olduğunu gördüm.. İşin enteresan tarafı sorunca perakende satışımız yok diyorlar.. Dedim bu site ne o zaman.. Cevap evlere şenlik.. O siteden haberimiz var anlaşmalı bayimiz.. Nasıl bayiniz adamların web sitelerinin adresleri sizin marka adınız, kullandıkları logo birebir sizin logonuz nasıl bayi bu? Anlaştık izin verdik gayet normal değil mi değil mi diyor? Değil lan değil Hayatımda böyle saçma sapan bir anlaşma duymadım ben.. Toptancı olarak franchising dağıtmıyorsan normal değil.. Şahsen bayi olduğuna da inanmıyorum aslında kendileri perakende de satış yapıyor ama güya toptan müşterilerine renk vermeyecekler salağız ya biz.. Ayrıca o bayinin fiyatları ile savaşmak ta mümkün değil.. Nitekim asla ürünlerini listelemeyceğim başka bir toptancı olarak kara listeme aldım..

Olay şu ki arkadaşım toptancı olarak perakende satış yapmayacaksın.. Yaparsan senden toptan ürün alan herkesin ticaretine balta vurursun.. Ha çok mu yapma meraklısısın o zaman kendi perakende ürünlerine öyle tepeden fiyat yazacaksın ki toptan müşterilerinin satış şansı olsun.. Şahsen ben bu kriterin dışında kalan hiçbir toptancıdan ürün çekmiyorum çekenleri de anlamıyorum.. Kendi kendine sıkmaktan farkı yok bunun..

Özellikle e-ticarete yeni giren arkadaşlara da tavsiyem toptancınızdan ürün çekmeden önce ufak bir google araması yapmanız ve perakende seven toptancıdan uzak durmanız..