Borsa ile kriptoyu kıyaslamak ve buna göre varsayım çıkarmak elma ile armutu kıyaslamakla aynı şey. Borsa dediğiniz şey spekülasyona açık olsa da temelde reel sektördeki ticari faaliyetler ve bunun sonucunda ortaya çıkan maddi değerlerin(kar-zarar-büyüme-yatırım) yatırımcı tarafında karşılık bulup bulmamasıyla yükselip alçalan bir arz talep piyasasıdır.
Kripto ise tamamen spekülasyona dayalı, Ahmet'in Mehmet'in keyfine göre piyasa oluşturan kısacası mali verilerden uzak tamamen spekülasyona dayalı arz talep piyasasıdır. BTC, ETH ve RIPPLE dışındakiler sadece kumardır. (Ticari faaliyetlerde kullanılıyor)
Borsada hiç bir hisse sonsuza kadar düşemez çünkü herkes hissesini satsa yine o şirketin elinde kendi hisseleri var ve ticari faaliyeti var yani sıfır olamaz. Ama kriptoda herkes parasını çekse elinizde hiçle kalırsınız. En yakın örnek bkz LUNA 350 milyar usd kül oldu
Ülke büyüdükçe, ticaret büyüdükçe borsa da büyüyebilir, çok büyüdü artık düşer gibi bir yorum yapamazsınız. Borsa oyun değildir, bir şirketin ortağı olursunuz. Tupraş 10 senede 50 kat büyüdü hem de ülkede 50 bin tane kriz, darbe bilmem ne olmasına rağmen. THY pandemide düştü çünkü sektörü direk etkilendi ticari faaliyetleri durdu. Kısacası reel sektörde çarklar döndüğü sürece yükselebilir.
Özet: sizce bist kaç hafta daha hayatta kalabilir?
Uzun yazı:
Selamlar, gerçekten merak ediyorum..
Hepimiz biliyoruz ki hiçbir ürün sonsuza kadar değer kazanamaz. 2017,2020-21 bitcoin furyası gibi bakıyorum şu an bist'in durumuna. Herkes alım yapıyor halka arzlara katılıyor. Yani bu hisseler birilerinin elinde patlayacak ve nereden baksak yıllar sürecek bir ayı piyasasına girecek bu bist paritesi. Bu altında da, petrolde de, nasdaq'da da aynı oldu. Senaryo aynı sadece isimler farklı.
Şu an gözümüzün önünde olan (bist) düşmeye başlayınca bu defa gözümüzün önünde olmayan (bitcoin belki (bist'in btc'ye etkisi yok biliyorum, yalnızca varsayım)) pariteler yükselmeye başlayacak. Aynı şu anda bist için konuştuğumuzu 1-2 yıl sonra diğer parite için konuşacağız.
Ekonomi dengeleri böyledir. Ben şahsen 2023 şubat ayında artık bistin düşmesini bekliyordum. Çok şişmişti ve bitcoin gibi olduğunu düşünmüştüm. Düşmedi, aksine arttı. Bir dayanağım yoktu ve sadece varsayım sonucu yanıldığımı düşündüm.
Genel seçimlerden *DÜZELTME CUMHURBAŞKANLIĞI* sonra da düşeceğini bekliyordum çünkü seçime kadar dolar/tl'nin sabit seviyede tutulduğunu düşünmüştüm. Seçimden sonra dolar serbest bırakılacaktı ve insanlar daha kârlı yatırım aracı olan dolara yönelip, türk lirası ile satın aldıkları hisselerin değer kayıplarını izlemeyecekti. Görece olarak bu varsayımım işe yaradı.(döviz bazlı bakıldığında hisseler tl olarak artsa da döviz olarak bazıları yerinde saydı, bazıları değer kaybetti. Teknik olarak yanılmış sayılmam)
Ama gerçekten grafiği açıp bakarsanız korkunç bir ponzinin son kademelerinde olduğumuzu görebiliriz. 2020'de, Pandemide 17tl'ye alınan thy hissesi (pandemi elbet bitecek, uçaklar kalkacak sebebi ile) şu anda 235tl'den işlem görüyor. 13.8x artmış bir ürün ve niceleri..
Sizce bu balon nerede, kimin elinde patlayacak? Siz ne düşünüyorsunuz? Okuduğunuz için teşekkür ederim..
(YAZIMDAKİ GÖRÜŞLERİM TAMAMEN ŞAHSİ GÖRÜŞTÜR VE HİÇBİR ŞEKİLDE YATIRIM TAVSİYESİ İÇERMEZ.)