Herkes GİRİŞİMCİ hikayelerini dinliyor.
Oysa kimse onun binlerce kat fazlası olan GİRİŞEMEYENCİ hikayekerini dinlemiyor.
Başarılı olan her projenin arkasında başarısız olan görünmeyen binlerce başarısız proje var.
Onlarca kez deneyip hiç bir şekilde başarılı olamayanlar var.
Neden bu videoları hazırlayanlar girişimci olacağım diye ticaret yapacağım diye yola çıkıp emekli bile olamadan sürünenleri hiç anlatmıyor? )))
Zengin olma eğitimi diye bir eğitim verilemez.
Çünkü öyle bir eğitim yoktur.
Çünkü para miktarı kısıtlı, birilerinin zengin olması birilerinin fakir olmasına bağlıdır.
Birilerinin cebine giren para başkalarının cebinden çıkıyordur.
Herkesin girişimci olduğu herkesin zengin olduğu bir ekonomik sistem mümkün değildir.
Herkes girişimci olacağım diye yola çıkabilir ticaret deneyebilir.
Ve ticaret deneyenlerine ezici çoğunluğu batar.
Kurulan şirketlerin işletmelerin çok azı 5 sene devam edebilir.
O yüzden eğitim sistemi insanları girişimci yapmak üzerine değil iş gücünün devamlılığını sağlamak üzerine kurgulanır.
Herkesin general olduğu ya da general olmaya çalıştığı bir ordu yenilmeye ve sürünmeye mahkumdur.
Çünkü birileri en iyi uçaksavar nişancısı, en iyi tank şoförü, en iyi denizaltı makinecisi olmayı hedeflemiyorsa o orduda herkes beraber yenilir.
Bu sistemin kölesisiniz, zengin olsanız da fakir olsanız da bu sisteme bağlısınız.
Sistem çökerse hepimiz çökeriz ve herkes aynı anda kalıpları kırmaya kalkarsa sistem çöker herkes çöker.
Kalıpları kıranlar belirli yetenekleri olan insanlardır.
Ve o yeteneklere sahip olmayan insanlar eğitilseler de o kalıpları kıramazlar.
Türkiye süper liginde 18 takım 350-400 futbolcu var.
Bütün ülkede herlkese zorunlu üst düzey futbol eğitimi versen de herkes süper lig topçusu olamaz çünkü o alan kısıtlı.
Ekonomide de iktisat işletme fakültelerinde yüzbinlerce adama girişimcilik için gerekli bilgileri öğretiyorlar.
Ama sadece belirli zeka ve yeteneklere sahip olanlar girişimci ya da tüccar olabiliyorlar.
Üniversite mezunu adam gider ilkokul mezunu adamın yanında maaşla çalışır.
Sebebi o ilkokul mezunu adamın fazladan sahip olduğu yeteneklerdir.
Bir insana eğitimle üstün yetenekler kazandıramazsın, sadece varolan yetenekleri geliştirebilirsin.
Ve ticaret ya da girişim üst düzey bir organizasyon yeteneği gerektirir.
Zırva kişisel gelişim iddialarını dinleyerek büyük aydınlanma yaşayıp zengin olanlar yoktur.
Ve kimseyi dinlemeden, doğru inandığı yoldan giderek zengin olduğunu ballandıra ballandıra anlatan her girişimcinin arkasında kimseyi dinlemediği için ailesinin birikimini batıran ve utancından kimseye bunu anlatmayan onbinlerce başarısız adam vardır.
Bir tanıdığım var. Eşine miras kalan bir evi sattırdı ve dolara çevirdiği parayı kriptoda batırdı. Eşinin hala haberi yok. Eşi sadece evi satıp dolara geçtikleri için zarar ettiklerini sanıyor.
Şimdi internette binlerce yüzbinlerce kripto analizi yapan lavuk var, bu işten para kazananlar da var.
Ama o para kazananlar birilerinin batırdığı parayı kazanıyorlar.
Ve kriptodan para kazanan her bir kişiye karşı para keybeden bin kişi var.
İktisadın temel kuralı.
İhtiyaçlar sınırsızdır ama kaynaklar sınırlıdır.
Bu kişisel gelişim zırvalıkları sınırsız ihtiyaçlara sınırsız ihtiraslar ekliyor.
Sonra para kazanacağım diye elindeki birikimden ve kıymetli zamanından olan bir sürü insan oluyor.
Tespitleriniz güzel ama kanıtsızlar.
Nasıl bizim yazdıklarımız, girişimcilikle alakalı videolar kanıtsız ise, sizin söylediklerinizde öyle maalesef.
Finlandiya eğitim sistemine göre her çocuğun her ders için yüksek başarı gösterme gibi bir zorunluğu yoktur.
Finlandiya neden böyle bir eğitim sistemi uyguluyor?
Her çocuğun kendi yeteneğini keşfetmesi için uğraşıyor, ona göre bireysel eğitim uygulanıyor ve her bireyin gerçek cevheri çıkarılıyor.
Bu şekilde bir toplumda herkes zengindir, çünkü herkes kendini tanımaktadır. Neler yapabileceğini bilir.
İşte ülkemizde ki eğitim bu şekilde olsa, her şey sonsuza kadar değişecek.