Öncelikle Azerbaycan KKTC'yi tanıyamaz, tanırsa Dağlık Karabağ için emsal oluşturur ve Azerbaycan bölünmeye kadar gider. Azerbaycan Devleti ile değil, Azerbaycan Türkleri ile bir kardeşlik söz konusu. Tamam siz kardeş demeyin, Türkiye ve Azerbaycan iki amca çocukları yani kuzenler, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan gibi ülkeler ise hala çocukları, dayı çocukları gibi daha uzak kuzenler diyebiliriz. Azerbaycan'ı biz Azerbaycan yapmadık, onlar kendileri başarılı oldular. Biz daha kendimizi bir şey yapamamışız ne demek onlar bizim sayemizde şöyleler böyleler, adamlarda para var, petrol var, doğalgaz var, nüfusları sadece 10 milyon ve bizim gibi eksi rezerve sahip değiller, onları hep diri tutan ve askeri alanda gelişmelerini sağlayan Ermenistan gibi bir tehdit yanı başlarında, bizim ise Ermenistan ile sınırlarımız kapalı ve birilerinin uydurduğu gibi resmi bir savaşa falan girmedik. Azerbaycan'a parası ile drone sattık diye mi savaşın seyrini değiştirmiş olduk anlamadım? Ukrayna'da bir tane iha siha mız havada kalmamış, kuş gibi avlamışlar hepsini, Azerbaycan konusunda sadece gündemde tutulduğu ve reklamı yapıldığı için sürekli iha siha duydunuz üstelik bedava da vermedik, Tanklardan, silahlardan, füzelerden falan bahsedildiğini hiç duydunuz mu Karabağ Savaşı esnasında? Sadece bizim üründen bahsedildiğini duydunuz değil mi? Öyle olur zaten genelde, şaşırmadım. Onlar ekonomik sıkıntımızda nasıl bir yardımda bulundular mesela? Eksi rezervlerimizi artıya mı geçirdiler? Hayır, aramızda sadece ticaret var.
Boru hattı mevzusunda da olay ticaret, kimseye bir kıyak söz konusu değil. Deprem konusunda da sadece Azerbaycan yardım yapsa diyeceğim ki tamam haklısınız, en umulmadık ülkeler dahil 100 ün üzerinde ülkeden yardım geldi, yardıma muhtaç ülkeler bile yardıma gelmişti Azerbaycan orada yalnız değildi. Dilimiz ortak, coğrafyamız ortak, vatandaşlar arası inançlar benzer, kültürümüz çok benzer ve onlarda kendilerine Türk diyorlar, Azeri demiyorlar yani onlar Azerbaycan Türkü, Azeri değil. Diğer Türki Cumhuriyetler ile arada epey bir coğrafya, kültür ve özellikle dil farkı var, o yüzden bu 2 ülke kardeş kabul ediliyor. Ayrıca Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin 2 garantör ülkesi var, Rusya ve Türkiye, o yüzden evet kardeş sayılırız ama kimse kimsenin cebine al şu 10 milyar doları geri ödemene gerek yok diye koymuyor. Üstelik Manat bizim sayemizde değerlendi söyleminiz bile doğru değil, Manat doğru düzgün değerlenmedi ki? Sadece Türk Lirası TÜM DÜNYA para birimleri karşısında değer kaybetti, sadece Dolar karşısında değil yani. TL değer kaybettikçe haliyle Manat TL karşısında daha değerli gibi görünüyor ama bu TL'nin aşırı değer kaybından. Bizim yeraltı kaynaklarımız neredeyse sıfıra yakın, Azerbaycan'ın ise azıcık nüfusunu refah içinde yaşatmaya yetecek kadar kaynağı var, üstelik Ermenistan gibi harap bir ülke gibi 5 tanesi gelse aynı anda tokatlayacak kadar da askeri gücü mevcut, sadece Rusya abileri izin vermediği için bir şey yapamıyor diyelim, bir engelleri olmasa Erivan'a girmeleri 3 gün sürmez. Bu arada 1919-1921 yılları arasında sanıyorum Nerimanov'un yardımları olmasa modern Türkiye Cumhuriyeti nasıl kurulurdu gerçekten bilmiyorum. O zamanlar çok büyük yardımları olmuştur, o yüzden 100 küsür sene önce Türkiye'yi Türkiye yapan Azerbaycan'dır desen tamam derim ama Azerbaycan'ı biz büyüttük güçlendirdik dersen işte ona itiraz ederim.