Herkese merhaba bundan bir kaç ay önce bir süre x markanın fabrikasında kuzenim ile çalıştım. Sizlere yaşadığım ve gördüğüm şeylerden bahsedeceğim. Dava yememek için markanın baş harfini dahi vermeyeceğim. Konuyu açma sebebim insanların sağlığının bu kadar hiçe sayılması, kimsenin maalesef haberi olmaması.
UYARI: Midesi hassas ve etkilenebilecek kişiler lütfen okumasın
İlk gün markanın diğer kısmı olan yere gittik(detay veremiyorum) ve gerçekten böyle tertemiz lüks, kapısına son model arabaların gelip gittiği bir yerdi. Prosedür gereği tabi eğitimler vesaire verildi ve bölümlere ayrıldı herkes, kuzenim ben ve bir kaç kişi bu fabrikaya değil de diğerine verildik. Çünkü burası daha çok alanında tecrübeli kişileri aldı.(Direk et üzerine kesimler vesaire).Bizim gideceğimiz bölüm döner üzerine idi ve o fabrikada sucuk sosis köfte vb. ürünler üretiliyordu. Tabi biz aramızda gitmeden konuşuyoruz ne kadar güzel yermiş falan ta ki gidip görene kadar...
İçeri girdik ve affınıza sığınarak wc gibi bir havası, odaları var bildiğiniz. Tabi bizim için tam bir hayal kırıklığı. Üstümüzü değişebileceğimiz bir yer bile yok hatta dolap bile verilmedi, çamaşırların yıkandığı yerde değiştik her zaman. Döner bölümü inanılmaz derecede sıcak ve kuzu olduğu için çok kötü kokuyordu(bu kişiden kişiye değişir mi bilmiyorum).Çok detaylara inmeden esas konuya geliyorum. Yerlere dönerler düşüyordu ve bu kimsenin umurunda değildi tekrar bantlara koyuluyordu. Döner boyutları çok büyüktü ve bittiğinde kalan artıkları kasalara atıyorduk ve onları ellerimizle çıkarmak inanın hayatımda bu kadar iğrenç bir şey yaşamadım vıcık vıcık ve yakından sıcak kokusu yüzümüze vuruyor. Yine tabi yerlere düşmesi sorun değil kasaya at gitsin. Kasalarda kalan artık yağları büyük plastik küp şeklindeki kaba basıyordum bir abi ile.(Tekrar kullanılmak üzere) Yağ demeye bin şahit ister.. lor kokuyor resmen. Hatta yanımdaki uzun süredir çalışan abi oğlum bunlar ne yağı belli değil bunu yiyen yaşamaz gibi şeyler deyip gülmüştü. Döner bölümünün temizliği tazyikli su veren hortum tarzı bir şeyle yapılıyordu. Herhangi bir yeri temizler gibi yere su tutarsınız ya aynen öyle her yere dönerlere sıçrıyor tüm pislik bildiğiniz. Bir kaç gün çalıştık ve artık o bölümde kalmaya dayanamaz hale geldik kuzenimle. Bu arada genç hiç yoktu kuzenimle ben vardık ve bir abi bize sizin burada ne işiniz var genç adamsınız böyle yerleri haketmiyorsunuz ben zorunlu çalışıyorum demişti, çok da üzülüyorum böyle şeylere. Neyse gıda sorumlusu bir kız vardı tekniker veya mühendis ne olduğundan emin değilim heryeri geziyordu ve kontrol ediyordu. Onunla muhabbet etme şansım oldu ve bahsettim bizi farklı bir yere aldı. Köfte falan üretiliyordu, tek erkek ikimizdik kadınlar paketleme vs yapıyordu biz tabi ağır saçma sapan işleri yapmakla meşguldük. Donmuş köfteleri bantın başına atıyorduk ve ilerleyip ısıl işlem görüyorlardı. Bu bölüme geçince bizi her yere göndermeye başladılar ve gördüklerime artık inanamaz hale geldim. Abi ile çöp atmaya gidiyordum patron bozuntuları da kapıda sohbet ediyorlar kocaman bir fare gördüm önce içimden dedim sanırım abi onlara bundan bahsedecek, umurunda dahi olmadı kimsenin ve devam ettik çok şaşkındım Oysa verilen eğitimde çok küçük böcek bile olsa hemen yetkililere söyleyecektik ve orayı karantinaya alacaklardı hahaha. Tabi iğrençlikler burada bitmiyor. Üretim bölümünde bantta çalışırken bakın gıda sorumlusu diyorum hani hijyenden kaliteden sorumludur ya, geldi uzun tırnakları ve çıplak elleriyle köfteleri avuçlayarak baktı, ve bunu bir kez yapmadı defalarca yapıyordu. Biz tabi ki eldivenle vs çalışıyorduk ama onda yoktu işe bak.Çok da uzatmadan sona doğru geleyim(Her şeyi anlatmadan). Burada da artık işin tadı kaçmıştı, sorumlu birisine gittim ve söyledim oda yok işte 2 gün daha kalın idare edin falan dedi. Konuştuğum ablalardan duyduğum kadarı ile meğerse buraya zaten her hafta eleman sağlanıyormuş gelen çok durmadan çıktığı için. Tabi bu sistemden cebi dolanlar o eleman sağlayan şirketler. Umurumda dahi olmadı ve ertesi gün işe gitmedim çıkarıldık. Sonradan farkettim ki paravan mantığı var çünkü ana yere bakıyorsun on numara diğeri kaçak merdiven altı gibi. Çalışmadan önce ara sıra marketlerden hazır gıdalar alıyordum(nugget döner vs.) sonra bir kez bile almadım ve yemedim. Zaten sağlık açısından da dikkat ederim işlenmiş olduğu için vs. Ondan sonra her gördüğümde kokusunu aldığımda midem bulanır. Ne kadar kötü tecrübe olsa da iyi bir şey tabi bu benim için. Sizlere küçük tavsiyeler vermek isterim. Lütfen salam sosis nugget kroket işlenmiş sucuklar piliç gibi gıdalardan bağırsak mide ve genel sağlığınız için uzak durun. Umarım okurken sıkılmamışsınızdır, öyle anlatmak istedim. Herkese sağlıklı ve bol kazançlı günler diliyorum