Görüşmek işteş bir eylemdir. Bu nedenle ortada karşılıklı iletişim söz konusudur. İş ahlakı ve görgü kuralları nezdinde bir görüşme gerçekleştiriliyorsa olumlu/olumsuz dönüş yapılması şarttır. Gözden kaçar, unutulur ona bir şey denilmez. Ancak kasıtlı olarak böyle şeyler yapılıyorsa ne o insanla bir iş görüşmesi gerçekleştirilir, ne de bir sohbet.
Bugün sizin bayramınızı kutlayan olursa, sizde kutlarsınız. Sonra bir gün gelir, sizi aramazlar. Bir, iki, üç derken bir bakmışsınız şu cümleleri sarf etmeye başlamışsınızdır. "Artık bende bu kişiyi aramayacağım, bu sondu." Umarım vermek istediğim mesaj anlaşılmıştır. Nezaketli olmak hem size hem hayatınıza esenlik katar hocam. Bu yazdıklarım tamamen birer öneridir, uygulayıp uygulamamak kişi veya kişilere kalmıştır. İyi geceler dilerim.
Örnekleriniz bu konuyla alakasız.
Bu konuda geçen durum bir iş görüşmesi değil. Kişi bir şey sormuş , fikir edinmiş , fiyat almış olabilir. Bunu internet üzerinde belki 100 kişi üzerinde yapmış olabilir.
Tek tek hepsine neden onu tercih etmediğini bildirmek zorunda değil. Nezaket böyle bir şey değil.
Adam sizin saatlerinizi aldıysa veya dönüş yapacağına dair bir söz verdiyse durum farklı o zaman bir beklenti içine girersiniz ama 1-2 şey yazdı diye kişiden cevap bekleyip , cevap gelmedi diye'de laf etme hakkınız yok.
Genelde bu tarz durumlarda nezaketen ben size dönüş yaparım denir. Sen bu lafın üstüne ciddi ciddi dönüş bekleyip bunu kafaya takıyorsan söyleyecek bir sözüm yok