gece uyuyamıyorum ve boş boş reelslerde gezmekten sıkıldım. veya şarkı dinlemekten önerebileceğiniz kendimi geliştireceğim bir alan var mıdır ? ve kendimde olamıyorum sadece oturup öylece ekrana bakıyorum. yakında kafayı yiyeceğim. tavsiyelerinizi alabilir miyim?
Bu yaptığın şey seni fakirleştirecek.
Aşmanın yolu çok basit ama yapmak için irade gerekiyor.
Ve o ekrana bakmak insanın iradesini zayıflatan en büyük etken.
Maalesef Z kuşağı irade ve disiplin konusunda gelmiş geçmiş en zayıf kuşaklardan biri çünkü modern yaşam tamamen dopamin hormonu manipülasyonu üzerine kurulu.
Yapacağın işi çok net söylüyorum.
Hayatın düzene girsin istiyorsan.
İlk adım
1) Her sabah 6 da kalk. Ve bir daha uyuma.
2) Gün içinde ne yaparsan yap bir daha uyuma. Dizi izleyeceksen gündüz izle, reels bakacaksan düngüz bak, müzik dinleyeceksen gündüz dinle.
3) Akşam 9 da cep telefonu ve tüm ekranları kapat, beyaz olmayan bir sarı ışık kaynağı altında kitap oku. Emin ol 50 sayfa okuyamadan uykun gelecek. Uykun geldiği anda ışığı kapat ve uyu.
(ışık çok önemli çünkü beyaz ışık, daylight ve floresan ışıklar güneş etkisi yapar uyku kaçırır. akşam 8-9 dan sonra evde hiç mavi ışık kaynağı olmasın)
İkinci adım
Tüm bu söylediklerimi düzenli olarak 1 hafta yaptığında eklemen gereken 2 adım daha var.
1) Sosyal medya etkileşimini kısıtla. Sosyal medyada geçirdiğin, dizi izleyerek geçirdiğin her 1 saat karşılığında 2 saat kendini eğitime zorla. Yani 1 saat instagram bakarsan aç 2 saat almanca ders videosu izle, 1 saat dizi izlersen aç 1 saat programcılık kursu izle. Yani haz almak kendini eğlendirmek için geçirdiğin zamanın 2 katını kendini geliştirmek ya da para kazanmak için harca. Sabah saatlerini çalışmaya eğitime öğleden sonra ve akşamları haz için ayır.
2) Akşam 9 da kitap okumaya başlamadan önce 15 dakika o gün kaç saat haz için harcadığını kaç saat iş ya da eğitim için harcadığını el yazısı ile bir kağıda not al. Ve bir sonraki gün hangi eğitimleri alacağını, hangi işleri yapacağını not alarak planla. Yazarak not tutarak planlanmayan raporlanmayan hayatı organize etmek mümkün değildir.
Bu söylediklerimi yaparsan hem kişisel gelişimin, hem iş başarın hem gelirin yükselir.
Yapmazsan uyuşturucu bağımlılığı gibi sürekli daha fazlasına ihtiyaç duyarsın. Çünkü uyuşturucu da dopamin merkezini manipüle ederek iş yapar.
Bu dopamin bağımlılığın giderek artar hiç bir reels hiç bir dizi hiç bir konu ilgini çekmemeye başlar.
Giderek tatminsiz hale gelirsin.
Dopaminini yönetmeyi öğrenmen lazım.
Diğer arkadaşlara söylediğin gibi onu yapamam, bunu yapamam gibi tavırlar ile bir yere varamazsın.
Bu işin sihirli bir formulü yok, dediklerimi yaparsan sadece uyku problemini çözmekle kalmazsın hayatta sürdürülebilir şekilde gelişirsin.
Kolay gelsin.
edit bir mesajında body yaptığını söylemişsin.
salona gideceksen en geç 19:00 da idmanı bitir. akşam gece idman yapma.
ağırlık çalıştıktan sonra nabzın tansiyonun düşmesi kasların uyuyabilecek kadar rahatlaması 3-4 saat sürer.
Dün akşam 22:00 de televizyonu kapattım yatağa uzandım.
Sabah 05:30 da uyandım manava gittim meyve alıp kız arkadaşıma götürdüm, uyandırdım kapıdan bıraktım.
06:30'da ofisteydim kedim ile beraber kahvaltı ediyordum.
Erken kalkmanın faydası sabah 6 da çalışmaya başlayınca işlerin çoğunu öğlen 1-2 ye kadar bitirebiliyorum.
Sonra istersem çalışmaya devam ediyorum istersem günün yarısını gezerek tozarak geçirebiliyorum.
Sen de benim dediğim gibi erken kalkarsan instagramda etkileşimin sıfır olduğu sabah saatlerini en az 6-7 saat çalışarak veya eğitimle geçirebilirsin.
Öğleden sonra da istersen çalışmaya devam edersin ister spor ister reels bakarsın.