Bende boş olduğum zaman dilimlerinde anladığım veya işim olan konularda ücretsiz olarak çözüm sunmaya çalışıyorum. Bazen arkadaşlar mesajları görüldü de bırakıyor ki ücret isteyeceğimi düşünüyor. Halbuki iş olarak yazdıklarıma mutlaka hizmet linki gönderiyorum. Bende bu iletişimsizliği pek anlayabilmiş değilim. Her şey para değil ama her bilgi de sınırsız değil. Bir yerde bizlerde çalışıyoruz sınırsız ücretsiz hizmet sunamıyoruz. Bu nedenle konu sahibine katılıyor ve kararını destekliyorum. Yine de forum kültürü olarak belirli ölçülerde yardımlaşmak iyidir diye düşünüyorum.
İnsanların anlamadığı olay, siz bir şeyi biliyorsun ve ona ulaşmak için belki yıllarınızı verdiniz. Bildiğiniz şey "2+2=4 eder" olsun. Sanki bu insan gayet normalmiş gibi bunun cevabını istiyor sizden. Forumda konusu da açılmıştı. Hepimizin işine gelecek konularda tabii ki herkes ücretsiz bilgi paylaşabilir ama bazıları suistimal ediyorlar. Bir soru soruyor kibarlıktan yanıtlıyorum ben de çoğu zaman fakat sorularının ardı arkası kesilmiyor, sürekli soruyor, o sordukça ben de uzun uzun detaylı yazıyorum, yazmak zorunda hissediyorum mecburen kendimi. Sonuç olarak resmen o kişi benden bedava danışmanlık almış oluyor.
Aynı durumda ben birine bir şey sorduğumda empati kurabiliyorum ve kendim de utandığım için daha fazla ne kimsenin zamanını almak, ne de kimseyi bedavaya yormak istemiyorum. O yüzden önemli bilgiler, edinilmiş tecrübeler bunların hepsi paradır. Çünkü bir zaman karşılığı elde edilmiştir ve zaman karşılığı her çaba bir değerdir, bu değer de paraya eşit.
Düşüncelere tercüman iki yorum daha gelmiş
Kesinlikle bu anlayış bir kültür olarak yayılmalı. Hatta ben dijital pazarlamanın genel anlamda bir meslek birliğinin olmasından ve gerekirse bir stk çerçevesinde bilinçlendirme çalışması yapılmasından yanayım. Eskiden olduğu gibi az biraz kendime vakit ayırabilsem, ilk yapmayı planladığım gönüllülük girişimlerinden biri kesinlikle bu olacak.