kademe alım satım emirlerinin olduğu, gerçekleşen ve bekleyen emirleri (fiyatın o emir fiyatına gelip de işlem görmesi için bekleyen) emirlerin listesi. 1 kademe derinlik yeni çıktı. havim bilgisini parayla satmak için veridkleri lisans. derinlik ekranında sadece o anda gerçekleşen işlemi ve fiyatını görebiliyorsun. kademelerde bekleyen emirleri göremiyorsun. cacık yani, işine yaramaz. 10 ve 20 kademe derinlik de alış ve satış için kademelerde bekleyen emirleri gösteriyor. 10 kademe lisansı 10 tane fiyat kademesini, 20'lik lisans 20 taneyi gösteriyor. bunda da aynı uyanıklık var, baktılar kademe analizinden millet para kazanıyor, giydirelim lisans parasını dediler.
Bu olar şu demek... kademelere yani derinliğe bakıyorsun... hisse 11.50 liradan işlem görüyor. alınıyor satılıyor falan. alış emirlerine bakıyorsun dhaa düşük fiyattan 1 milyon lot var, 1000 adet emirde. yani 1000 kişi toplamda 1milyon lot alım yazmış. diyelim ki 4 kademede bu emirler. 11 10.90 10.80 10.50 ..... bu ne demek... 1000 kişi (kişi diyorum ama bir kişi birden fazla kademeye emir de girebilir, basitleştirmek için söylüyorum) bu hissenin fiyatı düşdün de alsam diye pusuya yatmış... 11 liranın üzerindeki satısılara bakıyorsun diyelim ki 100bin lot satıcı var farklı kademelerde.... şimdi bu ne... 1milyon lot düşmesini bekliyor 1000bin lot da yükselse de elimdekimi satsam diyor. borsa arz talep olyı olduğuna göre ne beklersin.... satıcı yoksa alıcı çoksa... fiyat yükselir. olayın tersi de sözkonusu, o senaryoyu da sen kur. ama tabiii biri çıkar, aşağıda 1milyon lot alıcı varken tavana 5 milyon lot satış yazar da tahtaayı altüst ederseeeee.... görülmedik şeyler değil bunlar....
Bir de aracı kurum dağılımı olayı var ki onu da internetten bakarsın.... hehehe....
ben senin yapmak istediğini biliyorum. ben de arzlara katılıyorum. senin istediğin kağıt tavan bozarsa almak. mesela benim istediğim de kağıt tavan bozarsa satmak. bunlar aynı mantıklı işler...
öncelikle daha önce de dediğim gibi sana hisse fiyatı ve tavan fiyat bilgisi lazım. bir de emir oluşturabilmek. alım satım formül falan boşver şimdilik karıştırma... bu bilgileri ancak bir borsa programından alabilirsin. mesela matriks. matriks bir desktop prograı. çalıştığı sürece işlem yapar yoksa yapmaz (doğal olarak). sürekli çalışmasını isteyenler internette bir sanal sunucu kiralayıp programı oraya kurar. yada bilgisayarı açık bırakacaksın.
şimdi... sabah seans başlıyor. sen hissenin fiyatını alıyorsun, tavan fiyatını alıyorsun ertesi güne emir oluşturmak istiyorsun. şartlı emir yada valörlü emir diye birşey var. o şekilde emir oluşturabiliyorsun. bunlar özel emirler. yanlız geçenlerde bir mail geldi bana osamnlı'dan (orayla çalışıyorum9 özel emir alt limiti 25bin lira oldu diye... yani 3 tane 5 tane halka arz olyı özel emir girişini kurtarmayabilir. bir de valörlü emirlerin komisyonu falan farklı.
ben özel mözel bilmem. olay şu... matriks'e diyeceksin ki ahanda fiyat bu, yavan fiyat bu, emir oluştur ve YARIN BORSAYA İLET. bak dikkat et, emir matriks içerisinde, borsaya gitmiyor "yarın" olduğunda matriks emri alıp borsaya iletiyor. bilgisayar hep çalışıyor ya... işte bundan... bu olayın şöyle de bir durumu vardır. emir borsaya iletilmediği için derinlikte, kademelerde gözükmez. kimse senin yapacağını göremez. tabii 3 5 lot'un önemi yok ama bilgi olsun diye söylüyorum. milyon milyon satanlar emirleri böyle bekletir.
haaa sırası gelmişken derinlik ve kademe konusunda da şunu söyleyeyim. kurumların gizli emir diye birşeyleri var. o emirler kademelerde gözkmüyor. yani eğer isterlerse emirleri saklayabiliyorlar. bütün bunlar hep seni beni soymak için kurgulanmış dümenler. yani bu olaya da dikkat et..
neticede.... istediğinin öyle şak diye yapılacak bir durumu yok.... en uygun yolu matriks alıp martiks forumlarında sormak ve çözüm bulmak. telefon eder yada mail atarsan da işini çözerler.ama matriksdata.com sitesinde fiyatlara bakarsan "emirleri elimle girerim daha iyi" deme olasılığın çok yüksek...