ReferXchange adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
"ceteris paribus" = diğer tüm şartlar eşitken bir değişkenin etkisi.
iki üye var ve tüm diğer şartlar aynı. bir kişi 6 günlük diğer kişi 18 yıllık. siz bu iki üye arasında hiç bir değişiklik olmaz ben buna bakmam diyorsanız bu sizin tercihinizdir tabii.
İnsanlar başka şeylere de bakıyor elbette, ama bir de buna bakıyor.
Ayrıca bir mantık hatası var bakış açınızda ve mesajlarınızda,
"Eski üye olunca dolandıramıyor mu?" veya "Yeni üye olunca güvenilir olamaz mı?
kim bu yukarıdakileri iddia ediyor ki? Forumdaki herkesin bakış açısı çok açık, eski üye olduğunda (diğer tüm şartlar eşitken; ceteris paribus) yeni üyeye göre daha üvenilir bulunuyor. Bunu etkenlerden birisi olarak değerlendirip insanlar buna göre kararını veriyor.
Buraya Elon Musk gelse elinde merhaba r10 yazan kağıtla selfie çekip üye olsa yeni üye olarak güvenilir mesela. Ama bu %99.99999 ihtimal AI kullanan bir arkadaşımız olacaktır. Oysa Hasan Yaşar (İmza şirketinin sahibi) üstelik eski de bir üye olunca şirketi muteber olup eski de olunca hem o hesaba hem de o kişiye güvenen herkes iş yapar.
Mesela siz de üyeliğiniz çok yeni olmasına karşın tanınan ve zaten güvenilen bir firmanın buradaki temsilcisi iseniz üyeliğiniz yeni de olsa insanlar güvenebilir size. Yeter ki sizin hesabınız gerçekten o kişiye mi aittir bu denetlenebilsin.
İşte benim de tam olarak anlatmak istediğim buydu.
Kriterler eşit değil. Eski üye diye güvenmiş, PM ve krpto para ile iş yapmış, dolandırılmış. Sonra ben gitmişim, fatura ile, resmi sözleşme ile iş yaptığım halde yeni üye, güvenilmez yaftası yemişim.
Şartlar aynı değil kısacası. Elon Musk gelse, yeni üye diye değerlendirilir demişsiniz ya, siz sadece bu forumda yaşanan ticarete bakıp da Elon Musk kimdir diye araştırmıyorsanız asıl problem burada başlamıyor mu?