Merhaba, farklı bir platformdaki satış kurallarını inceliyordum. Kuralların bazıları sorun çıkaracak kurallar olsa da çok hoşuma gitti.
Kurallardan bazıları
- Ticari konunuza garanti vermeseniz bile kötü yorum yazılabilir (bu ülkemizde uygulanması mümkün olmayan bir şey ve r10 bence bu konuda çok doğru ilerliyor)
- kötü yorumlara saygılı ve çözüm odaklı cevap vermek. Kötü yorum geldiğinde panik olmamak.
2. si gerçekten bakış açımı değiştirdi. Türkiye'de yürümeye ehliyet çıksa alamayacak insanlar bazen yorum yazabiliyor ve yorumu siliniyor. Bu tür yorumlar sanırım yurt dışında atılmıyor kötü yorumların silinmemesi maddesi beni bunu düşünmeye itti.
Asıl kafamı kurcalayan şey Türkiye'deki alıcılar. Ticari hayatımda gözlemlediğim değişmez işleyiş bir kötü yorum görüldüğünde kim yapmış olursa olsun, yorumda ne yazarsa yazsın satıcıyı engellemek, alakası olmamasına rağmen kötü yorumu beğenmek cevabı okumamak vs alıcılarda bir standart.
Şikayet konularında da bunu çok görüyorum. Adam yalan dolanla birisine şikayet açmış en az 10 kişiden engel yemiş şikayet edilen. Cevap verdiğinde bir bakıyoruz şikayeti açan yalan dolanla adamı karalamış ceza alıyor.
Özellikle forumda peşin hükümlü çok insan var. Başıma henüz gelmedi daha adıma 1 şikayet konusu bile açılmadı şükürler olsun ama açılsa bile dinlemeden anlamadan engelleyecek çok insan var.
Engellemesi niye dert olsun ki diyenler için forumda herkes müşteri potansiyelinde. Cevap verilmesine fırsat verilmeden bir satıcı engellendiğinde potansiyel müşterilerini kaybediyor.
Forumda bazı üyelerde beni bıktıran konular:
- Kendisiyle farklı görüşte olan birisini anında engellemesi herkesin kendi gibi düşünmesinin zorunlu olduğunu düşünmesi
- Soru sorunca bir şey deyince kıskanıyorsunuz karalıyorsunuz demesi
- Anlamadan dinlemeden şikayet açılan kötü yorum yazılan birisini engellemesi
- Yorum yazma hakkının olmamasına rağmen ticaret yapmamasına rağmen fiyatı pahalı buldu diye ticari konusuna *********** yazması karalaması (forumdan birisi 1 yıl önce bu seviyeye bana karşı inmişti)
- Her yazılana inanması
Bu tür insanlardan forumda bolca var. Bu kafa yapısını nasıl değiştireceğiz? Şurda birisi hiç alakası olmayan birisini karalayan konu açsa en az 20 kişi inanıp engel atar 10 kişi pm den saldırıp tehdit eder bir o kadarı da o konuda konu sahibine hak verir.
Her şeyde çok galyana geliyoruz. Bunu nasıl bitireceğiz?