aman aman... çok şükür böyle bir problemim olmadı. bahsettiğin gibi bir işle veya projeyle uğraşırken bir diğerine rastladım ama ya ikisini birlikte götürdim yada sıryaa sokup bitirdim. bu dediğin olabilecek en kötü şeylerden bir tanesi. bırak tam anlamıyla para kazanmayı, iş değiştirmeyi hiçbir işi tam anlamıyla benimseyip öğrenemez, hiçbir hedefini tutturamazsın. Tabii şu da var, yaptığın işler de önemli. eğer hiçbir iş sana birşey ifade etmiyosa, karşılığında aldığın para da bir işe yaramayacaksa (ki çoğu iş artık bu coğrafyada böyle) o zaman bence sakıncası olmadığı gibi iyi de yapıyorsun. Örneğin ofisboy olarak çalışırken ertesi gün kuryelik yapar, sonra fotokopicilik yapabilirsin mesela. hiçbiri hem maddi hem manevi birşey katmaz sana.

Kendi işini yaparken de öyle aslında. site açmayı biliyorsan site açıp çalıştırmak sana bilgi olarak birşey katmaz. eh mesela youtube videosu çekme işine geçersen, onun da nasıl yapıldığını biliyorsan o işi yapmak da sana birşey öğretmez. her iki iş de aynı düzeydedir. bugün site işi para kazandırıyorsa onu yaparsın, yarın video işine geçersin. aslında kendi işini yapmanın güzel tarafı da budur. forsatlar arasında hızlıca zıplayabilirsin.

iki paragrafı birleştireyim... eğer bir konuyu öğreneceksen veya öğrenmen gerekiyorsa o konu ile ilgili zaman harcayip didiş. öğrenene kadar. sonra öteki konuya geçersin. insan multitasking yapabiliyor, iki üç konuyu beraber öğrenebilirsin. insan bunu yapabilen bir varlık. çok da abartma bence tabiii...

sonrasında bildiğin şeyler arasında tavşan gibi zıplamakta veya beraber yürütmekte bir sorun görmediğim gibi hatta bunun bir zorunluluk olduğunu düşünüyorum. Ah tabii şu da var, ingilterede olsak, danimarkada olsan bunları söylemem. biz burada bu şekilde yaşamak zorundayız. ortam çok hızlı değişiyor. zaten bizimkisi yaşamak değil de hayatta kalmak. Kendimden örnek verecek olursam benim yazılım şirketim vardı. şu anda keşke oto tamircisi olsaymışım diye düşünüyorum. bizim buralarda hayat seni aklına gelmeyecek yerlere sürüklüyor. eskiden beğenmediğin işler bir anda çok kazanç sağlayan kaynaklara dönüşebiliyor. Çok şey öğren, çok konu hakkında bilgi sahibi ol. gelecekte karşına bir fırsat çıktığında onu değerlendirebilecek kadar genel kültürün olsun.

Keşke "ben site işini dibine kadar bilirim ve bu sebeple de gayet güzel kazanıyorum" diyebilmiyor olsan. ama diyemezsin. bunu yapmaya kalkışırsan aç kalırsın... maalesef....