Öncelikle su işi bilinçli olmayı gerektirir.
-
2003'den beri dalış yapıyorum ve PADI IDC Staff Instructor olarak tavsiyelerde bulunmak isterim.
- Bu işi yapacaksan öncelikle bedensel yeterliliğini test ettirmen gerekiyor. Bunun için devlet hastanelerinin sualtı hekimliği bölümünden teknik dalgıç olabilir heyet raporunu almanı tavsiye ederim, çünkü en ufak bir rahatsızlığın varsa bu iş intihara gider. Kimse de bunun altına imzanısı atarak onaylamaz. Bu heyet raporunun 2700₺ gibi bir ücreti oluyor (Temmuz 2023 fiyatı).
- Bir çok farklı eğitim kurumu bulunuyor. Sertifikalı teknik dalgıç eğitimi veren yerlerle görüşmeni tavsiye ederim. Öncelikle temel dalış eğitimi alıyorsun sonrasında da sualtında yapılacak işlerle ilgili eğitimleri alıyorsun. Bu eğitimler branşlara ayrılıyor, o sebepten sertifikalı kurumlardan eğitim almanı tavsiye ederim. Bu eğitimin de ücreti 10k - 30k ₺ arasında değişiklik gösterebilir.
- Türkiye'de çalışacağın için TSSF'ye ve çalışacağın bölgedeki liman dairesine kaydını yaptırman gerekiyor. Bunun da bir ücreti bulunuyor ama limana göre değişiklik gösterebiliyor.
- Ekipmanların firma tarafından karşılanacaksa kontrollerinin ehil kişiler tarafından sertifikalı olarak yapıldığının belgelerini görmeni, hatta kopyalarını almanı tavsiye ederim. Kendine ait olacaklarsa ekipmanların bakımının aksatılmadan yapılmasını tavsiye ederim. Ekipmanları bilmek de bir o kadar önemli bir husus. Herhangi bir ekipman sorununda nasıl bir yöntem izleneceğini bilmen gerekiyor. Ekipmanların fiyatları da yapacağın işin yöntemine göre değişiklik gösteriyor. Tüplü dalışla yapacaksan fiyat farklı, satıhtan havayla dalış yapacaksan farklı, kapalı devre dalış yapacaksan farklı fiyatlar var. O sebepten fiyat aralığı vermek kolay değil. Aşağıda temel ekipman listesi veriyorum, fiyatlarını internetten araştırabilirsin.
- Basınçlı ortamda çalışılacağı için basıncın vücuda olan etkileri ve doğabilecek sorunlarla ilgili sualtı fizyolojisinin iyi öğrenilmesi gerekiyor. Temel eğitimde bilgiler veriliyor ancak bunu eğlence değil de meslek olarak yapacak kişilerin biraz daha derinlemesine konuya hakim olması gerekmekte.
- Teknik dalgıçlık sadece sualtı kaynağı için geçerliği değil. Eğlence ve spor amaçlı dalışların dışında sualtında yapılan her türlü faaliyet teknik dalgıçlık kapsamına giriyor. Mesela; sualtından kriminal mataryel çıkartmak da teknik dalgıçların işi, lağımlarda gerçekleşen ölümlü durumlarda makdulü çıkartmak da teknik dalgıç işi, gemi altı temizlemek, kaynak yapmak, sualtı kablosu çekmek, köprü ayağı betonu konumlandırmak, mağara dalışı yapmak vs. Bunların hepsi eğlence dalışlarından ayrı olduğı için teknik dalgıçlık kategorisinde yer alıyor.
- Sertifikalı bir teknik dalgıç sadece bağlı olduğu liman müdürlüğünün bulunduğu veya bağlı olduğu firmanın gösterdiği alanlarda iş yapabilir, bunun dışında yapacağı her iş kaçak olur. Tehlikeli bir meslek olduğu için 30k - 50k ₺ arasında değişen maaşları olur. Bağlı olduğu limana ve işe göre komisyonları da olabilir. Her gün iş olmaz ama işlerin çoğunluğu da ağır işlerdir.
-
Son olarak, bu işi yapmak başlarda zevkli gelebilir ve bir müddet sonra "ben oldum" diyebilirsin. İşte, o zaman ölümle dans edersiniz. O sebepten, eğitime önem göstererek kendini geliştirir ve hiçbir zaman ben oldum demezsen çok güzel bir işin olur.
-
Temel Ekipmanlar- Maske / Palet / Snorkel (Maske dalış yöntemine göre değişiklik gösterebiliyor: Full-mask, mask olarak)
- Dalış bilgisayarı (Olmazsa olmaz)
- Dalış feneri (Olmazsa olmaz)
- Dalış bıçağı (Olmazsa olmaz)
- Dalış elbisesi (Genelde kuru dalış elbisesi kullanılıyor)
- Denge yeleği (BCD - Dalışa göre değişiklik gösterir)
- Ağılıklar
- Yüzey işareketi (DSMB - Olmazsa olmaz)
- Regulatör (Dalışa ve hava kaynağına göre değişiklik gösterir. Bir çok farklı varyasyonu olduğu için dalışa göre alınması gerekiyor)
-
Umarım biraz olsun faydalı omuşumdur.