FrknYLMZ adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Sayın hocam söylediklerinizde haklı olabilirsiniz. Nakşibendi tarikatinden bahsediyorsunuz. Türkiye ve dünyada İslam tarikatleri arasındaki en büyük tarikatlerden birisi olduğunu bende biliyorum. Sizin iddianıza göre Türkiye'nin yarısı neredeyse tarikate bağlı ve bu tarikatlerin kendi içerisinde insanlara maddi/manevi yardımda bulunma amaçları olduğunu iddia ediyorsunuz. Aslında bu mesajınızda İslam'ı yaşamak ve yaşatmak demişsiniz. Nakşibende çok büyük ve diğer tarikatleri de işin içine kattığımızda gerçektende yarısından fazla kişi tarikate bağlı olabilir. Diğer tarikatlerinde en azından benzeri amaçlar taşıdığını ve maddi/manevi destek konusunda hemfikir olduklarını düşünüyorum. Sizin örneklerden yola çıkarsak misalen her iki kişiden birisi tarikate bağlı ve benzeri amaçları taşıyorsa, bu çocuğa yardım için 500 TL çıkması abesle iştikal değil midir?sırf çevrenizde, mahallenizde tarikate bağlı olan kişiler 5 TL atsa çok büyük miktarlar toplanabilir istatistiksel olarak. O halde sonuç olarak şu çıkıyor; ya tarikatler uzun yıllardır iyiliği destekleyen ancak hiçbir zaman büyüyemeyen azınlık sayıda oluşumlardır. Siz de devleyi örnek göstererek elimizden ne gelebilir diyorsunuz. Ki bu oluşumda olmadıklarını sadece bir tarikatın bir kolunun cenazesine gitmek için ülkenin hava ve kara yollatını tıkayan insanlar çürütüyor. Ya da örnekteki gibi hava, kara yollarını bir cenaze için tıkayacak kadar çok insan sayısına sahipler ancak maalesef maddi/manevi destek konusunda yetersiz, işlevsel olmayan, senelerce kendisini geliştirmemiş başarısız faaliyetler yürüyorlar.
nedemek istediğinizi inanın tek tek cümlelerin üstünde durarak anlıyorum söylediğinizi çürütecek hiç bir söz yok ama ben bu şekilde bakamıyorum
şu konuya bir açıklık getirelim daha iyi anlaşılır, her 2 kişiden 1i bağlı kavramı şöyle anlaşılmasın, türkiyenin yarısı taritak ehli bu yarısı gece gündüz böyle faliyetler yapıyor, tabi ki bu iddaa gerçek değil, yarısı bağlı evet ama bu yarının içerisinde kaçı namazına dikkat ediyo ? helal harama dikkat ediyor ? böle iyilik faliyetleri içerisinde bulunuyor ? böyle değerlendirdiğinizde konu daha da anlaşılır hale geliyor. insanların yanılgısıda tepkiside burada başlıyor, nasıl yarısı bağlı ? diyor mesele her bağlı olanın kendine dinine iyilğe nekadar önem verdiği burada insanların zevklerinden hazlarından rahat yaşam biçimlerinden vaz geçmediğini yada tarikata instisap etmiş ama kendine hiç bir konuda çeki düzen vermemiş eski yaşamına devam ettiğini ben kendim çok kez görüyorum kimisi geliyor namaz dışında bir idabet zikir yada ilim meclislerine katılmıyor. kimisi hiç gelmiyor ama sorduğunuzda bağlı. özetle demeye çalıştığım şey ben size bunları kendi şahsımda yapıyorum dediğimde. bunu türkiyenin yarısı böyle imiş diye anlamak değerlendirmek yanlış gerçekçi olmuyor evet. bu gibi hizmetlerde özellikle para konusunda insanların eli pek cebine gitmez bu tamamen boş bir algı yani çok para toplandığı. burada temel gaye şu, evet herkes evliya olamaz en azından adam 5 vakit namazını kılsın iman esaslarını korusun. şuan bu yeterli görülüyor çünkü insanlar çığrından çıkmış durumda. sanırım örnekle izah ettim