nezih görüş ve sorunuz için teşekkür ederim bilgim tecrübem ve gözlemim çapında cevap vereyim.
öncelikle kendimi türkiyede tarikatler sorumlusu olarak konumlandırmayayım

konu tamamen şeffaf
ülkenin suç konusunda ki durumunu doğru söylediniz
ülkenin ekonomik olarak en durumda olduğunu doğru söylediniz
ben kısa bir örnek vereyim misal, şuan güncel bir konudan, bu hayır ve yardım işlerinde olduğumu bilen bir arkadaşım bir kaç gün önce bana wp tan bir bebeğin resmini attı hastanede beyninde pıhtı atmış ailesinin durumu yok yardım edebilirmiyiz dedi, bende hayır yapacak yardım yapacak diye inandığım ve aynı şekilde bu durumlarda gayret ettiğim bir kaç kişiye ulaştım toplayabildiğimiz 500 tl

şimdi devlet yardım ediyor mu bu konuda ona bakmak lazım biz gidip kurumların kapısını çalmıyoruz yardımı yapıp devlet kurumlarına baş vurulmasını istiyoruz. anlatmaya çalıştığım şu aslında, dışarıdan kalıplaşmış fikirlerle insanlar beni milyon dolarlar topluyorum diye değerlendirebilir insanın kafası direkt oraya gidiyor. ama bu gibi kurumlarda derneklerde bu gibi paralar toplanıyor şimdi bu yarın örneğin bir kadın oğlum okula başlayacak eşim yok sadece okul kiyafetini alın dedi bizde yardımcı olmaya çalıştık bizim niyetimiz bir sistem kurmak değil bir yapı kurmak değil, allah için düşmüşe kendi çapımızda yardımcı olmak o huzuru almak, gençlerle olanda bu şekilde misal liseli abi sigaram yok diyor şimdi ben bu adama sigara içme desem zaten içecek en azından tamam gel iç orada da kişisel gelişimi olsun dini açıdan olsun 1 2 bilgi verebiliyorsak bizim için kar o, onun dışında yapılan devasa bir şey yok imkanda yok zaten insanlar dediğiniz gibi zor geçiniyor.
suç oranı olarak adli bir merci değilim evet var ama son 1 yılda ortalama kendi çevremizde madde bağımlısı tahmin ediyorum 20 ye yakın genç insanı aralarında çocuk sayılabilecek 1 kişi dahil braktılar nasıl braktılar, böyle bir faydamız oldu onun dışında suç oranlarına nasıl bir katkımız olabilir ki şahsi olarak değerlendirin ne yapabiliriz hiç, çünkü aile kavramı var, çevre eğitim yaşam tarzı özenilen diziler filmler aklınıza ne gelirse hepsi etken, bu durumda bir tencere dolusu yanlıştan bi çay kaşığı kadar kurtarabiliyorsunuz ancak, şimdi o madde bağımlısı gençlerden bir kaçı yine eski ortamlarına dönüş yapmış onlarla tekrar bir iletişim kuruyoruz futbol maçı teklif ediyoruz topluca piknik vs daha çok etkinlik var bu gibi şeylerle tutmaya değiştirmeye kötülükten uzak tutmaya çalışıyoruz. içlerinde bazıları normal bir hayata döndü işi gücü ailesi olan bi düzen oturttular. ferdi yada bir kaç kişi ne yapabilirsiniz, genel olarak fikir vermekten ziyade kendim gördüğüm yaptığım şeylerden dolayı örnek vermek daha gerçekçi olduğundan bunları yazmak istedim. size açık söyleyeyim şunu, biz ufak çaplı bir mahallede yapıyoruz bunu ancak türkiyenin genelinde böyle bir oluşumu yapıp devletten maddi olarak değil ama siz yapın biz hizmetlerinizi beğeniyoruz diye destek alan bir sürü tarikat biliyorum. çünkü nakşibendi tarikatinde amaç islamın özünü yaşamak ve yaşatmaktır başkaca bir amacı yoktur, bundan dolayı devletten yardım destek gibi para almazlar beytül mal diye adlandırılan, tüm türkiyenin hakkı olan hazine parası yani. ama maddi olarak para talep eden varsa o dinime görede bana görede sıkıntı ben görmedim.
kısa örnek dedim ama baya uzun oldu

))