Merhaba. Bahsettiğiniz ayette işaret edilen mezheplerle İslam tarihinde ortaya çıkmış mezhepler farklıdır. Bahsettiğim husus budur. Ayette işaret edilen mezhepler, dinin önüne geçerek siyasi gücü elde etmek amacıyla dini emir ve hükümleri kendi iradeleriyle değiştirmişlerdir. İslamın doğuşundan sonra ortaya çıkan, coğrafi ve dil farklılıklarıyla, ihtiyaç farklılıklarıyla ortaya çıkan mezheplerde böyle bir durum söz konusu değildir. Çok küçük bir kısım siyasi mezhepler bunu yapmaya çalışmıştır, kendi eşrafları dışında taraftar bulamamışlardır. Bu mezheplerden bazıları Allah'ın halifelerden sonra iktidare gelen imamların ruhuna hulul ettiği gibi uç, İslamın temel kaidelerine ayrıkı ifadeler kullanmışlardır. Bunlar dışındakiler kelime'i tevhid tabanında, Kur'an ve sahih sünnet çerçevesinde, akıl bağıyla birbrine sıkı sıkıya bağlıdır. Arada önceki dönemlerde yaşandığı gibi dinin temel ögelerinde ihtilafa düşülmüş bir durum yoktur.
Şunu mu diyorsunuz?
Tövbe Haşa Allah coğrafi ve dil farklılıkları oluşmayacak şekilde Kuran'ı gönderemedi. Bu farklıları biz insanlar hallettik.
Cümle olarak değil ama mealen buna gelir dediğiniz.
Kulunun yardımına muhtaç yaratıcı olabilir mi? Kulunun izahına, açıklamasına muhtaç bir yaratıcı olabilir mi?
Her türlü eksiklikten münezzeh dediğimiz Allah Kuran'da "Ben size anlayasınız diye apaçık kitap indirdim" derken aslında apaçık değil, coğrafya ve dillerden oluşacak yolları eksik tutmuş.
Yanlış anlamayın siz bunları yazdınız demiyorum ama yazdığınız cümleleri takip edersek gittiği yer burası.
Sen bir adam öldürmüşsün dediğinizde ayrıca katil demenize gerek yoktur. Sizinki o hesap oldu biraz.
Allah mezhep indirmemiştir, Kuranda mezhep imamları yoktur ve Allah "sadece bu kitaptan hesaba çekileceksiniz" demektedir.
Mezhep yok Kuran var.