kardeşim eline kitap alıp okumamış insanlara, dinin teknik kısmını soruyorsun. sen mesela orada 4 mezhep arasında kalmışsındır; buraya gelirsen herkesin kendi mezhebini tuttuğunu göreceksin yani 4 değil 400 mezhep görüceksin. özetle şunu söyleyeyim. Efendimiz buyurmuş ki "benim ümmetim dalalet üstüne ittifak etmez" yani bu, dinin ehil olanlarının çoğunluğu, bir istikamet tuttuklarında yanlış yola sapmaz demektir. yani buda müslüma alimlerinin çoğunluğunun tuttuğu yol demektir. buda bugün ehli sünnet vel cemaat demektir. buraya kadar delillendirilmesini istediğin birşey varsa yaz göstereyim kaynağını. emin ol bu memleketteki çoğu insandan daha çok şey anlatırım bu konuda. ben vehhabi görüşlü insanların içinde yetiştim, sonra da sünni (vehhabiler kendisini ehli sünnet dışında görmez ayrı mesele). diğer yandan kültürel mirasımızın çoğunlukla al-i beyt muhabbeti taşıyan (vehhabilere göre "alevi" anlamına geliyor bu) akımlardan etkilendiğini de gördüm. bugün türklüğü en orjinal haliyle anlamak isteyen aleviliği, tasavvufu çok iyi anlamalı, ahmet yesevi hazretlerini çok iyi tanımalı. bizim asıl babamız atamız odur neyse. ama şuan ki durumda aşırılıklardan en uzak ve ekseriyet teşkil eden mezhep ehli sünnet ve cemaatidir. biz türkler %90'ın üzerinde bu mezhebe, hanefi koluna tabi olmuşuz. bence kafa karıştıracak çok bir durum yok. eğer teknik konularda sorun olursa mesaj at. ama işi ehline sorduğundan emin ol her zaman.