Merhaba, geçtiğimiz günlerde bir e-ticaret sektöründe bir arkadaşımla birlikte belirli hacim yakaladığımız kategori üzerinden giriş yaptık. Bu süreçte neleri nasıl yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz bunları sizlere aktaracağım. Wordpress konusunda oldukça uzman olduğumu düşünüyorum ve bu bağlamda ileriye dönük tüm sorunları ve işlemleri halledebilecek kapasitemi Wordpress ile çözebileceğimi düşünerek Wordpress'e karar kılarak başladık. Bu süreç içerisinde tavsiyeleriniz olur ise sizlerden dönüş bekliyor olacağım.
Konu sürekli güncellenecektir.
SÜREÇLER:
15.08.2023 - Arkadaşımla beraber ortak bir domain seçerek işe başladık. (.com) domain aldık. Domaini en uygun sağlayan firma Google Domains olduğu için oradan aldık. Aynı gün içerisinde "Mallon" temasını seçerek işe başladık. Temayı ortalama 1 günde tamamen bitirdim, içeriğini ve ara yüzü tamamen hazırladım.
16.08.2023 - Tema üzerinde yazılım ve function olarak birçok değişiklik yaptım. Sonrasında temayı optimize ederken aslında bu temanın çokta optimize edilemeyeceği ve arka planda aşırı DOM verisi içerdiğini gördüm. Bu sebeple tema değişimi konusunda aksiyon aldık.
17.08.2023 - Tüm ara yüzü bitirmiş olmama rağmen yeni bir tema seçerek "Wolmart" temasına karar kıldık. Genel olarak tüm verilerine, içeriğine ve kodlamalarına tek tek incelediğimde çok verimli olduğunu gördüm. 1 gece içerisinde temayı baştan sonra Türkçeleştirme ve özelleştirmelerini yaptım.
18.08.2023 - Hosting firmamız ile bir sorun yaşadık. Bu sürece başlarken CPU ve RAM konusunda yetersiz olan bir firmadan ayrılarak Hostinger'in başlangıç hosting paketine geçiş sağladık.
19.08.2023 - Hosting değişimi sonrasında bu süreç öncesinde 7 farklı firmaya Sanal Pos başvurusunda bulunduk. 4 tane firmadan olumlu dönüş aldık, ancak her birisinin komisyon oranları %3 ve üzeri şeklindeydi bu sebeple hiç birisiyle anlaşma sağlamayarak PayTR ile çalışmaya başladık.
20.08.2023 - Sitemize 5.000'e yakın ürün ekleyerek ürün satışları konusunda start verdik. Satışlarımızı açtığımız ilk gün itibariyle 20.08.2023'ü 21.08.2023'e bağlayan gece ilk satışımızı 2.500,00 TL olarak yaptık.
23.08.2023 - Bu süreç içerisinde firma olarak bazı sorunlar yaşadık. Tedarikçi, toptancı ve anlaşmalı olduğumuz kargo firmaları gibi bazı kriterlerde köklü değişime giderek marka ismimizi kurumsallaştırmaya yönelik çalışmalar sergiledik.
25.08.2023 - Siteyi her geçen gün daha iyi ve verimli kılabilmek adına her gün farklı bir özellik ve yazılımsal eklemeler sağladım. Süreç içerisinde SEO için büyük çabalar sarf ettim ancak yine de sitemizi bir türlü SEO konusunda doğru konuma getiremediğimizi fark ettim. Bu bağlamda sanırım süreci biraz akışına bırakma kararı aldım.
26.08.2023 - Süreç içerisinde 2. satışımızı daha yaparak 650,00 TL satış yapıldı.
27.08.2023 - Firmamızdan alışveriş yapan kişilere daha marka havası katmak için kurumsal 0850 numara ve SMS hizmeti başvurusunda bulunduk. Evrakları gönderdik ve aynı gün içerisinde BTK'dan onay gelerek sözleşme evraklarını kargoyla gönderdik.
28.08.2023 - Sitemizin tema değişimi olayını başta belirttiğim gibi Mallon'dan Wolmart'a geçtiğimiz esnada büyük bir sorun olduğunu fark ettim. Bazı kullanıcılara anlam veremediğim şekilde Cache sorunu ile karşı kaşıya geldiğimizi gördüm. Bu süreçte ne kadar Wordpress uzmanı olsam da sorunu bir türlü çözemedim ve en son çare olarak Hostinger'e yazarak bir destek talebinde bulundum. Meğer sorun bizde değil de hosting ile alakalı bir sorunmuş ve hosting hizmetimiz askıda kalmış belli bir süre içerisinde yapılan işlemler hep askıda kalarak büyük bir kayba neden oldu. Bu süreç içerisinde 4.500'e yakın ürünümüz ve ürünlere ait bilgiler silindi. Bunları kurtaramadık, ancak ürün datası bizde olduğu için sorunsuz şekilde ürünleri sıfırlayarak tekrardan ürün eklemeye devam ettik. Şuan ki güncel ürünlerimiz 1.800 - 2.500 arasında.
29.08.2023 - Cache sorunu için teknik destek ve takip konusunda Hostinger'den bekleme dönüşü aldık. Süreci IT ekibi değerlendiyorlarmış. Bu süreçte 28.08.2023 ila 29.08.2023 tarihleri arasında gece vakti ADS için kurduğumuz Dinamik Reklam Ağı kendi kendine teklif stratejisi öğreniyor konumundan aktif moduna geçerek 1 - 2 saat içerisinde tüm paramızı bitirmiş. Aksilikler silsilesi bizleri bırakmadı bir türlü... Yine de moral ve modumuzu düşürmeyerek bu süreç ile ilgili bir ADS uzman ekibiyle görüştük bu durumu değerlendirerek bize bilgi aktardılar. Sektör içerisinde Dinamik Reklam Ağını kullanan 4 büyük e-ticaret firması var ve bunların yanı sıra 5 tane de orta ölçekli firmalar mevcut. Biz ise 4 büyük e-ticaret firmasının hemen ardında yer alarak bütçemizi onların ayarında veriyoruz.
30.08.2023 - Reklam bütçemiz olan XXX tutarının 1 gün içerisinde bitmesi bizlerde bir tık moral kaybı oldu ama yine de bu konu bizlere daha büyük sorunun önüne geçme konusunda bir avantaj ve strateji sağladı. Reklam için gerekli dönüşüm ağına veriler ve metrikler alarak hangi şehirlerin daha çok arama yaptıklarını ve olumsuz olarak nitelendirdiğim satış kategorilerimizi dinamik reklam ağından çıkararak satışlarımızı güncelleme kararı aldım. Hosting konusunda bir değişiklik yok bu konuda hâlen kendilerinden dönüş bekliyoruz ve cache sorunumuz devam ediyor...