Tanrı Türkçe bir kelimedir hatta gök tengri ile ilişkilendirilir ve kastedilen yaratıcının genel adıdır. Fakat bu tek Tanrı inancına sahip inanç sistemlerinin tamamı aynı Tanrıya inanıyor anlamı taşımaz.
Allah ise özel isimdir yani sadece İslam Tanrısının adıdır. Eğer Gök Tengri diyeceksem müstakil olarak Tengrizm Tanrısından bahsetmiş olurum, tüm tek Tanrılı inançların Tanrılarını genellemiş olmam. Ben Hristiyan Tanrısı derim, Hindu Tanrısı derim, Zerdüştlük Tanrısı derim, Jainizm Tanrısı derim mesela yani aynı kelimeyi tüm inançlar için kullanırım ama Allah için bu mümkün değildir. Mesela Zerdüşt Allah'ı denemez, Budist Allah'ı diye bir şey yoktur, Şinto Allah'ı olamaz, sanıyorum anlaşılır oldu bu örnek ile. Birden fazla Tanrı var mı yok mu bilemeyiz, ne 1 tane olduğuna emin olabiliriz, ne 1 den fazla olduğuna emin olabiliriz, veya olmadığına emin olabiliriz. Sürdürülür olur mu sürdürülemez mi bilemem, ayrıca bir tabir / betimleme vardır. Elmaların en güzeli diyorsanız birden fazla elma vardır ve o elmalardan biri en güzelidir, doğru değil mi bu örnek? Kuran Ayetinde ise " Yaratıcıların en hayırlısı " ve " Yaratıcıların en güzeli olan Allah " ifadesi geçer. Kimlerin en güzeli? Yaratıcıların en güzeli.
Ayrıca bu tarz mutlak inanç gerektiren konularda mantık aranmaz, bir şeyin olmak zorunda olduğu da o şeyin kesin varlığına delil olmaz. Siz sürdürülebilir olmaz, o halde yoktur derseniz bu sizin kendi fikrinizdir, bu şekilde düşünüp mantık yürüterek hiçbir şeyi ispatlamış olamıyorsunuz kısacası.
Ben çok fazla detaya girmeden anlatmak istiyorum. Sizin de dediğiniz gibi her dinde başka isimler anılan fakat tek bir yaratıcı var. Zira bunun tersi ilime, bilime, mantığa, akla aykırı !
İnanç ispatlanamaz öyle olsa adı inanç olmaz. İspatlama gibi bir derdim yok zaten, isteyene her şey ayan.