mrduck adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba, "BOKOMA" denen bir ürün var bu genel bir masaj aleti. bunun ismine dünyada bokoma denir. bir yer geçen sene bokoma ismini tescillemiş.
Bu firma benden ağustosun 1inde satın almış. Daha sonrasında bana dava açacaklarını marka ihlali bulunduğunu belirtmiş.

Problem şurada. bokoma ismi genel ve evrensel bir isim. bu ürünün türü budur. yani olay şöyle, elma markasının tescili almış birisinin trendyolda elma kesme bıçağı yazan bir şeye dava açması gibi bir durum.

Ben marka ismi olarak bokoma kullanmadım kendi mağaza ismimi kullanarak satıyorum.

örn: SERHAN bokoma kafa masaj aleti..

şimdi bazı yerlerde araştırdım 5/1 (b),5/1(c) maddesine göre bunu yapamaz.
elimde toptancıdan alınmış faturası var. ek olarak kendilerine de "SERHAN bokoma kafa masaj aleti" olarak kesip yollamışım.

bana arabuluculuk için marka ihlali olarak 8bin ödeyin bırakalım diyorlar yada dava sürecini başlatalım. bu konuda bilgisi olan var mı. yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. kimle görüşsem ordan bir şey çıkmaz diyorlar.

Bir marka işareti ürünün ya da hizmetin menşeini, türünü, malzemesini, şeklini, özelliğini, çalışma şeklini vs tanımlayamaz.
Bokoma diye bir mesaj aleti tescili yapılamaz, marka uzmanının gözünden kaçıp tescil yapılsa da bu tescil mahkemede bu markayı korumaz.
Bu gıda sektöründe çam kelimesini tescil edip sonra kimseye çam balı sattırmamak gibi saçma bir hareket.

Ama burada şöyle bir durum söz konusu.
Marka uyuşmazlığı davaları çok pahalı davalardır.
Bu dava için bir avukat tutmanız halinde ödeyeceğiniz rakam istenilen rakamı aşabilir.

Şu konuda oldukça eminim ki dava açarlarsa orta halli bir avukat bilirkişi ister, ve bilirkişi bokoma isminin bir masaj aletinin uluslarası türü olduğunu mahkemeye söylediğinde marka sahibinin marka tescili düşer davası da reddedilir.

Ama bu gibi durumlarda kar zarar hesabı zaman üzerinden yapılır.
Böyle kötü niyetli tescil yapanlar da bu fırsat maliyetini kullanırlar.
Yani size dava açar ve ticari faaliyetlerinize tedbir koydururlar, dava süreci uzar bu dönemde ticari işleriniz 8 bin liradan çok daha fazla aksar.
Sonunda siz davayı kazanabilirsiniz ama karşı taraf avukat ve mahkeme masraflarını öder bu dönemde kaybettiğiniz zaman kaybı ve ticari kaybı karşılamaz.

O yüzden iyi hesap edin.