Onun açısından düşündüğünüzde haklı bulabilirsiniz hocam. Ancak şöyle bir durum ortaya çıkıyor sonrasında.
Ben vereceğim vergiyi hesaplayıp bir fiyat çıkarıyorum (ki sadece kdv de değil yıllık gelir vergisi de var bunun içerisinde) fatura kaçıran insandan en azından %30 daha pahalı bir hizmet fiyatı çıkıyor.
Sonrasında alıcı da diyor ki, bu iş 5 liralık sen 8 liraya yapıyorsun.
Bende bu durumda ya günü kurtarmak ve karşıdaki kişiyle rekabet etmek için deli gibi fiyat kırıcam ya da onun gibi fatura kaçırıcam. Bence bu iki seçenek de birbirinden kötü.
Haklısınız zaten gerekirse dini açıdan olsun gerekirse kanun gerekirse de etik ahlak açısından olsun vergi vermek gerekiyor. Ama bir yandan da insanlar daha çok para kazanıp biraz daha rahat yaşama peşinde. Sorunu her zaman vatandaşda aramamak gerek. Mesela bundan ziyade şunu sorguluyorum ben; neden benim vatandaşım vergi ödemeye resmi olarak mükellef ve ödemediğinde kaçakçı sayılır iken, ülkeye yasadışı yollardan girenler vergi mükellefi değil? Veya benim seçtiğim vekiller nasıl benim polisimi sorgusuz sualsiz suçsuz görevden aldırıp hayatını kararttabiliyor. Yanlış anlaşılmasın siyaset yapma peşinde değilim ama suçu da her zaman halkta aramamak gerek