üstadım bendeki her alet apple. desktop, notebook, telefon, tablet.... lanet olası bir alet. şimdi apple kullanıcıları kızmasın ama... ben bunları bir iş antlaşmasının karşılında teeee seneler önce aldım... ilk farkettiğim bu aletlerin güncellemeden sonra aynı şekilde kalmadığı. telefonlar tabletler falan, en azından benim için kullanılamaz hale gelliyor. desktop zaten çöp oldu, hiç arızası olmamasına rağmen çeykayın altında duruyor. ekran kartı arzası çıkarttı, 2 defa tamir gördü, iflah olmadı. görüntü harika, havası binbeşyüz, gören hayran ama... çalışmıyor. laptoplar desen onlar da aynı ama en azından windows11 çalıştıraibliyorlar. yoksa macos güncellemesi almayı çoktaaann bıraktılar. macos güncelleme olayı durdu mu işletim sistemi upgrade edilemiyor. ben böyle makina görmedim hiç, yavaş mavaş kuracam kardeşim... yooookkkk... kuramazsın. makina eskidi...
hadi bunları boşver, onarım işine ne diyeceksin ? board üzerine lehimli ram'ler, ssd'ler... havadan nem kapan sıvı teması sensorleri... geçenlerde youtube'da dehşeyle izledim, alette klavye değişmiyor yahu.... iki gıcır gıcır yepyeni macbook alıyor aman, ekranları değiştiriyor... yok alet çalışmıyor. ekranda gölgeler, çift görüntüler falan... teleflarda yaptığını artık bilgisayarlarda da ypıyor apple... parça değişiminden sonra aletin yeni parçalara göre "kabibre edilmesi" gerekiyormuş. ama o işi yapan programı apple kimseye vermiyor. makina arıza mı çıkarttı, klavyeye hakve mi DAMLATTIN... bak damlattın diyorum, döktün değil... apple genuios bar' gidiyorsun artık ne geçirirlerse. zaten dünya çapında politikaları "tamir etmeyin yeni makina kasın"....
bu işten bıktığım için sahibinden üzerinden ikinci el board falan aldım. gidip işlemci, ram, disk'i ayrıca aldım. alet canavar gibi çalışıyor. yemişim apple'ı...
Tam böyle değil tabii, bu makinalar güzel... hem şık hem de seri çalışıyor. mesela ingilterede öğrenciysen alabiliyorsun. ayrıca tüketim lalzemesi bunlar. bzuldu mu... aaa tüh.... gidip yenisini alabiliyor orada insanlar. bize bu makinalar bir servet. ayrıca biz bir teknolojik ürünü alıp canını çıkartana kadar kullanıyoruz. alet bizimle yaşlanıyor. çünkü fakiriz. o sebeple de çat pat sorun çıkaran aletler bizim yaşadığımız ortama müsait değil. bak borsacı bir arkadaçımın iki tane air'i var... iyi kazanır kendisi... klanyeye limonata damlatmı. gördüm ben.... alet çalışıyor ama bazı tuşlara basmıyor. makinayı yedek parça diye satmayı becermiş, üç beş birşeyler almış. gidip kendine Dell aldı. "oh bee" diyor. Ben şahsen birşey olmasın diye laptop'un ekrnaını kapmıyor, üzerini örtü ile kapatıyorum. altına tahtadan yükseklik yapıp çok ısınmasını engellemeye çalışıyorum. akşamları açık bırakmıyor, uyuma modunda bile bırakmıyorum. o derece yani.. bu makina zamanında apple store'da satılan ün üst konfigürasyondaki makinaydı.
Dediğim gibi aplle, elektrikli araba... benzer ürünler... bizim için değil. atıp kolayca yenisini alabileceğin coğrafyalarda yaşamıypruz biz. al mesela mini marka arabalar... yahu ben ingilterede yaşadım senelerce, anaları babaları çucuk koleje gidince araba kullanmayı öğrensin diye alıyorlar yahu... komşum aldı yahu, gözümle gördüm, daha ne diyeyim sana...
Haaaa dersen ki arkadaş manyak kira gelirim var, havamı da atacam... o başka... bek bu laptop sayesinde, bu telefon sayesinde zamanında bin dolarlık işi sekizbin dolara satmışlığım, müşerileri peşimde koşukturmuşluğum da vardır. Bize bunlar önemli, ye kürküm ye olayı....
Benim tecrübelerim bunlar kardeşim.... en doğru kararı, gönlünden geçeni kendin yapacaksın. Ben sana sadece "yolun açık olsun, bol kazançlar olsun" diyebilirim.