fixeL adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ne ekonomi kitabından bahsediyorsun sen? Karadağ'da ikamet ettiğin için Türkiye'yi analiz edememişsin belli.

Dünya'da bolca para vardı, sende nasiplendin bu paradan naptın sen o parayı? Betona, inşaata gömdün ...

Sen yönlendirdin insanları ev satın almaya, sen teşvik ettin. Ne ekonomi kitabından bahsediyorsun sen? Bak bakalım Almanya'ya inşaat sektöründeki büyüme oranına diğer Avrupa ülkelerine bak ...

O paraları betona gömmeseydin şu an halk birbirini öldürecek hale gelmezdi.
Dostum ezbere yazmışsın.
O Avrupa ülkelerinde deprem riski yok. Herkes Istanbul ne zaman nasıl yenilenecek diye günlerdir tvlerde sokaklarda konuşuyor. Eee hadi parayı betona gömmeyelim nereden gelecek bu beton, demir? Deprem bölgesindeki maddi zararın 100 milyar dan daha fazla olduğundan bahsediliyor, bazı haberlere göre ise trilyon dolar civarında.
Ayrıca Almanyada çok büyük bir ev krizi var biraz basını takip etmeni tavsiye ederim, bu başta göç kaynaklı görünüyor, kısmen evet ama artık Osmanlı döneminden kalma evlere dolu her taraf. Almanya'daki bu ev olayı çok siyasi olaya gebe. Almanya Avrupa'nın en düşük ev sahipliği oranına sahip ülkelerin başında geliyor. Geçen seçimde hemen hemen her partinin seçim vaadiydi yeni evleri yapmak. Sırf bu ev olayı yüzünden bile AFD çok büyük bir ivmelenme kaydediyor anketlerde.
Gelelim türkiyeye Bizim gerçekten çooook büyük bir eski depreme dayanıksız ev problemimiz var. Hiç kimse kar edemeyeceği işe girmez. Bir apartman yaptırmak büyük bir maddi güç gerekli, ayrıca bir sürüde riski var. Tek bir daire yapmak bile maliyeti milyonu buluyor artık. Bu evleri alacak kişilere krediler nereden verilecek, yada inşaatı yapacak kişiler krediyi nereden bulacak? Her şey öz sermaye ile olmuyor. Burada yanlış olan zenginlerin ve yabancıların alabileceği evler çoğunlukta yapıldı, toki kuruluş amacından çıkıp lüks yerler yaptı vs vs . Ayrıca bina yeni yapılsa da son depremde gördük ki denetim yokmuş, her şey kâğıt üstündeymiş. Sonuç olarak paraların betona gömülmesi bence büyük oranda doğruydu. Ancak diğer hatalar gömülen paraları uçurdu gitti, belki oraya ait bölgesel bir sıkıntıdır bilemiyorum ya da inşaatta çalışan kişilerin bilgisizliği sebep olmuş olabilir. Son olarak şunu diyeyim yazında kendinle çelişmişsin, para betona gömüldüyse, hükümet insanları yönlendirdiyse sende bu iyi birşey bakış açına göre, eksiklikler her zaman vardır. Ama şahsın için demiyorum bizde büyük şehirde oturma sevdası var, büyük şehirin kirasıda gideride çok olur. Olayımızda ise hükümet kendi yanlışlarının bedelini ev sahiplerinin sırtına yükledi kendini temize çekti.
Bizim problemlerimiz ile Avrupalıların problemlerini bir tutmayın. Bizim bagajımız çok büyük. İyi çalışmalar.