Yaşamak çok zor Türkiye'de. Ev sahibi olmak da zor kiracı olmakta. Şimdi gelin tarafsız düşünelim.
Anladığım kadarı ile arkadaş evi 2021 Şubat ayında tutmuş. Yani 281 dolara. Aynı tarihte asgari ücretde 2.850 TL. Yani asgari ücretin %70 karşılığında. O gün ev sahibi de kiracı da bu rakamlara mutlu olmuşlar karşılıklı.
Şimdi dolar kuru olarak bakacak olursak, 7500 TL olması lazım, asgari ücret oranına bakacak olursak 8000 TL olması lazım. Ama ev sahibi teklif edilen 6000 TL yi kabul etmemiş. Şimdi mahkeme başlasa 9 ay, velevki tahliye taahhütnamesi imzalamış olsa ve ev sahibi lehine sonuçlansa süreceği süre de en az 6 ay. 6 ay da ev arama için izni var kiracının. Toplam 21 ay. Neredeyse 2 sene. Şimdi 6000 olmaz ama 7000 olur deseydi belki kiracı kabul edecekti.
Bu hesapla zaten ev sahibi 4500 TL farkı kabul etmeyerek en az 100.000 TL zarar etti. Kiracı da huzursuz oldu bu arada tabi. Diyorum ya Türkiye'de yaşamak zor. Almanyada ev sahibim eve bir yenilik yapmazsa kirayı arttırma şansı yok. Eve lüks katacak yani. Parkeleri değiştirdim, pencereleri değiştirdim demekle olmaz, onlar eskidi ise değişmek zorunda zaten. Teras yoktur, teras yapar, garaj yoktur garaj yapar vs. O zaman kiraya zam isteyebilir.Onu da senin iznin ile yapması lazım.
Uzun lafın kısası arkadaşlar, zengin değilseniz Türkiyede yaşanmaz. Asgari ücret alıp karı koca yetinerek yaşanmaz. Çocuk yapılmaz. Bu dönemde ne yapıp edip yurtdışına çıkmalısınız. Ya fiziki olarak ya da gelir kalemlerini yurtdisina almalısınız.