Faiz artınca adam ticaret yapacağına, birşey alacağına, koyar bankaya parasını keyfine bakar. Bu da ticaret yavaşlaması, nakit para sıkıntısı yaşatır. Ev araba hiçbirşey alınıp satılmaz. Satılamadığı için ev fiyatları düşer, araba fiyatları düşer. İyi ve kötü yanları var faiz artırmanın ama bunu yapacaksan yatırım yapanlara önceden yol belirleyip ilerletmen lazım.
en basitinden kendimden örnek vereyim. Ben geçen hafta 10.000 Euro mal aldım, o günün kur değeri 30 TL. TL ile 3 ay vadeli anlaşma yaptım. Şu an kur 27 TL. Benim yüzde 10 edeceğim kar uçtu. Yani bu malı ben boşa almış oldum. Şimdi bir sonraki siparişi ben TL ile mi alırım Euro ile mi?
Çok doğru bir yaklaşım. Böyle olması gerekiyor. Ancak bizim ülkemizde ev ve araba fiyatının düştüğü görülmemiştir. Talebin azalacağı doğru denebilir. Ancak, enflasyon yüksek olduğu için TL bazında düşüş beklemek anlamsız olur. Neden mi? Çünkü, yapım maliyetleri yülseliyor. Ek olarak, yabancı talebi artabilir. Nasıl mı? Yerliler yerine, yabancılar alabilir. Ancak reel piyasada sıkışma olacağı ise mantıken doğru.