Fikir özgürlüğüne inanıyorum. İnsanlar birbirini incitmeden ve art niyet gütmeden her konuyu konuşabileceğini düşünüyorum. Hadis konusu açan arkadaşın konusunu her gün okurum ve konuyu da çok faydalı buldum. Bu konuyu okuyamayacağım ya da bu konuyu açan arkadaşı eleştirebileceğim anlamına gelmiyor. Arkadaş bilgi almak, insanların düşüncesini okumak veya çok daha farklı bir emelle bu konuyu açmış olabilir. Ancak ben konunun içerisinde kimsenin dini inanışına yönelik bir eleştiri, propaganda veya art niyet görmedim? Eğer her şeye propaganda gözüyle bakılırsa, arkadaşlar, bu forumda kimse ne konu açabilir ne de konulara bir şey yazabilir.
Deizm, 17.yy sonu ve 18yy başlarında -dini açıdan aydınlanma çağı olarak ifade edilen bir dönem- ortaya çıkan ve oldukça ilginç bir kavramdır. E.Kant'ın "Aklını kendin kullanma cesaretini göster" sloganını neredeyse her ideolojisinde barındırır. Yanlış hatırlamıyorsam İngiltere merkezli çıkan bir dini akım. Dini, rasyonel yaklaşım olarak kabul eden bu kavramın fikir babası olarak Lord Herbest yada Herbert olarak görülmektedir. Dinler tarihi hakkında yaptığım akademik bir çalışma da araştırmak durumunda kalmıştım. Türkiye'de bu konuyu akademik olarak araştıran ve üzerine kitap yazan bir kaç kişi de vardı hatırlarsam veya merak eden olursa belirtirim.
Unutmadan belirteyim, Deizm "Dünya vatanım, tüm insanlar kardeşim ve iyilik yapmak dinimdir" ideolojisini benimser. Aslında iyi okur iyi yorumlanır ve takip edilirse, Deizm olarak ifade edilen kavram, Müslümanlığa çok yakın olduğu görülür ancak birkaç önemli noktada ayrılıyor. Elbette ayrışmaları İngiltere merkezli bir kavram olarak ortaya çıkması olarak yorumlanabilir... Selamlar, sevgiler.
Hocam yazdıklarınızı çok beğendim. Acaba alanınız nedir? Ayrıca rica etsem türkçe kaynak belirtir misiniz okumak istiyorum.