Ben farklı bir senaryo üzerinde duruyorum. Şehir boşaltılmak isteniyor. Evet deprem kuşağında olan bir bölgedeyiz. Ve başarılı kentsel dönüşüm politikalarıyla depreme çok dayanıklı binalar yapılabilir mi? evet yapılabilir.
Ama pompalanan korku şehrin terk edilmesi üzerine kurulu. İstanbul'da yoğun bir gettolaşma var. Ve yeni düzende istanbul'da varoş mahalleler ilçeler istenmiyor. Burayı Manhattan yapma planları var.
Üst sınıfa hitap eden zenginlerin tekelinde bir şehir düşüncesi var. Bazı noktalarda kentsel dönüşümün kasıtlı olarak ağırdan alındığını ve kontrollü nüfus azaltımı yoluyla bu bölgelerdeki yıkımın depremle yaşanması için adeta seyirci kalınıyor.
Büyük deprem sonrası ağır hasar alan ilçelerde kamulaştırma yoluyla belirli bir süre binalaşmaya izin verilmeyeceğini ve bu bölgelere üst gelir sınıfına hitap eden gökdelenler yapılar inşa edileceğini düşünüyorum.
Bu bölgelerde bina kaybı yaşayan vatandaşlar içinde zemini daha sağlam gerekçesiyle emlak değeri düşük bölgelere yapılacak toki deprem konutlarıyla evler verileceğini düşünüyorum.
Hatta daha fantastik bir görüşüm var. Çanakkale'de yanan orman arazilerine toki deprem konutları inşası için yakın zamanda girerse benim için sürpriz olmaz.