Bilgisayar mühendisliğinin ne olduğunu bu yaşıma kadar hiç anlayamadım. Çip falan mı tasarlatıyorlar. Yabancı bir arkadaşım vardı, bilgisayar mühendisliği mezunydu, Almaya'da, mikroişlemci tasarlıyordu, intel'de işe girdi, router çipleri falan tasarlıyordu en son. Bizdeki de öyle birşey mi ?

Eğer öyle ise bir insan neden bu bölümü seçer ki ? işsiz kalınacağı belli. Biri burad açip fanrikası kuruyorum seni de işe alıyorum dese, üç beş ay sonra ya lisansı iptal edilip "başkasına" devrettirilir, ya teşvik, ssk, kdv yasalrı değiştirilip iflas ettirilir, yada daha baştan "izin isteğini inceliyoruz" falan diyip adamın parası bitene kadar senelerse süründürülür.

Desen ki "ben yurtdışına gideceğim", o da olmaz ki arkadaş, senin burada okuduğun çip tasarlama dersini dışarıda kim ne yapsın... yanlış anlamayın, ben bu işlerden iyi anladığını düşünürüm ama o arkadaşımın okuduğu derleri duyduğumda dibim düşmüştü. Arkadaş mantık programalamadan mikron silikon üretime kadar... Bize o dersleri verecek ne okul ne üniversite ne de profesör vardır. Zaten olmaz ki çünkü uygulama alanı yok adamın, en fazla toerik eğitim verir.

Ha dersen "ben ekran kartı takma uzmanı olup kadıköy'de bir bilgisayarcıda çalışacam, arada adsl modem ve mouse da satarım".... o ayrı...

Arkadaşlar.... kendinize başa çıkabileceğiniz alanlarda önü açık, siza medeni coğrafyalarda yaşama kapısını hiç değilse açabilecek olan işler ve konular seçin. Çok iyi uzay mekiği yapıyor olmanız ile çok hariha mikroişlemci tasarlıyor olmanız aynı şeydir. Acı gerçeği kabullenin bu coğrafyada yaşayan bir "harika çocuğa" sıra gelene kadar ooohooooo.... Londra'da NewYork'da, Frankfurtta, tokyo'da ne çip tasarımcıları yetişiyor... Dev aynasında görmeyin kendinizi, üzülürsünüz...

Yazılım iyidir. her daim var olacak bir iş. Angaryası da yapay zeka ile azaldı. Hoş artık herkes yazılımcı ama... olsun.... Teknolojisi ilerlemiş ülkelerde farklı olsa da bizde her daim "abi web sitesi lazım", "abi instagrama reklam yapsana", "abi sen yazılımcısın printer çalışmıyo fatura kesemiyorum" diyen çıkacaktır. en azından aç kalmazsınız. Ha boyun da bir karış uzamaz, o ayrı. Ama çip tasarımı falan, öyle yüksek teknoloji konuları... yabancı iş ortamları çok vahşidir, benden söylemesi... Ben bir yurtdışı etiğime gittim, yanlış anlama ama network işini yemiş yutmuş kabul ederdim kendimi, bir insanlarla tanıştım... dedim yahu ben kumda oynuyormuşum....

Tecrübelerimi ve fikirlerimi paylaşayım dedim. Hepinize bol başarılar dilerim...