Bunun sebeplerine ve sunulan ürüne hizmete göre ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum.

Farklı bir örnek olması ile başımızdan geçen ticari bir konuyu anlatmak isterim.

Araç takip hizmeti satan bir kurumda yaşananlardır.
Tırlar'ın Kamyonların Yakıt koruma sistemleri mevcuttur aslında dökme demir'den başlayarak çeşitli malzemeler ile üretilenler mevcuttur. Biz araç takibi sattığımız müşterilerimize toptancılardan aldığımız setlerin motanjınıda yapmaya başladık. Biz işçilik montaj dahil 1.200-1.300 TL bandında işlem yaparken rakiplerimiz bunu 2.500-3.000 TL bandına satıyorlardı. Ve biz onların işlerini bozduğumuz için ana işimizinde bu olmadığı için toptancılarımızdan bize set göndertmemeye başladılar. Biz setleri 700 TL bandında alıyorduk ve bize göre karlı bir şekilde satıyorduk. işçiliği ne kadar tutuyordu aslında sıfır TL müşterinin yanına gitmek ne kadar tutuyordu sıfır TL zaten başka bir montaj için giden 2 kişilik ekiplerden 1 tanesinin 15 dakika kadar diğerinin bir işlemi halletmesini beklediği sürede boşta kalan personel montajını yapıyordu.

Kendi tasarımımızı kalıbımızı yaptırıp bir dökümcü ve tornacı ile anlaşarak 5.000 adet ilk parti kendi setimizi ürettik bize maliyeti 385 TL oldu. biz halen 1.200-1.300 bandında satıyoruz ki istesek bazende istiyoruz 700 TL ye montajını yapıyoruz rakibimizin seti aldığı fiyata.

Burada bize kendi emeğinizi çöp ediyorsunuz diyenler mevcut, piyasayı düşürüyorsunuz diyenler mevcut, dandik ürün satıyorlar diyenler mevcut , yakında batar onlar diyenler mevcut. ama nitekim 2 yıldır bölgemizde artık bizden başka yapabilen kalmadı. başka bölgedeki bazı satıcılar bizim setimizi alıyorlar 700 TL bandından . Bizim sermayemiz işleyen bir sistemimiz ve müşteri portföyümüz mevcuttu. biz portföyümüzün bizden başka kimseyle işi olmaması adına bu stratejiyi kullanmaya karar verdik.

Sizce biz omurgasız emeğini çöp eden insanlar mıyız ?

Kıssadan hisse olarak bir ürün bir yerde 2.000 TL diğer yerde 100 TL ise ben ikisinden de almam ve aklımda deli sorular eşiliğinde 2000 TL diyen neden o fiyatı söyledi 100 TL diyen ne bu fiyatı söyledi diye düşünür bunuda satıcılara sorarım hangisinin cevabı benim mantığıma yatarsa onunla iş yaparım.